Gołąbki z kiszonej kapusty nadziewane ryżem i mięsem. To moje pierwsze gołąbki z uzyciem kiszonych liści kapusty. Jakos nigdy wcześniej się nie złożyło. A szkoda, bo gdybym wiedziała wcześniej, że to będzie takie dobre to duzo wcześniej mogłabym sie cieszyc tym smakiem. Gołąbki podane z sosem śmietanowym z dodatkiem kwasu z kapusty
Gołąbki z kiszonej kapusty nadziewane ryżem i mięsem.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 200 gr brązowych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
- 150 g ugotowanego na półtwardo ryżu
- 16 kiszonych liści kapusty
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
- sok z kiszonych liści kapusty
- sól i czarny pieprz
Instrukcje
- Na maśle usmażyć drobno poszatkowaną cebule i pieczarki.
- W misce wymieszać mięso z cebulą i pieczarkami, ryżem i jajkiem. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie żelwinego garnka umieścić ułożyc gołąbki.
- W misce wymieszać sok z kiszonej kapusty i smietankę. Dobrze wymieszac i zalać gołąbki. Dusić ok 60 min. Po ugotowaniu wyjąć gołąbki sos śmietanowy zblendowac W sosie umieścic gołąbki. Podgrzać i podawac.
Słowo kluczowe dania obiadowe, danie mięsne, kapusta, Królikowe hity