Gołąbki z kaszą i grzybami w sosie buraczkowym. Tak, wiem 😉 Niektórzy będą sie pukać w czoło, że znou coś nawymyślałam. No, nawymyślałam i owszem bo lubię w kuchni eksperymentować. Z tego eksperymentu jestem mega zadowolona. Gołąbki z nadzieniem z prażonej kaszy gryczanej, cebuli, suszonych grzybów podane z kremowym sosem na bazie soku z buraka i chrzanu. Uwielbiam kolorystykę i smak.
Gołąbki z kaszą i grzybami w sosie buraczkowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na gołąbki
- 2 głowki włoskiej kapusty sparzone liście bez głąba
- 200 g kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu
- 1 srednia cebula pokrojona w kostkę
- 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzien wcześniej
- 250 g brązowych pieczarek kasztanowych pokrojonych w kostkę
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 jajko
- w razie koniećzności jeśli masa będzie zbyt sypka dodac płatków owsianych
- olej opcjonalnie
- ok 2 łitrów bulionu warzywnego
Na sos buraczkowy
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- ok 100 g ugotowanego buraka
- 300 ml soku z buraka
- sól pieprz
- 2 łyżeczki chrzanu ostrego
Instrukcje
Na gołąbki
- Na patelni z rogrzanym tłuszczem umieścić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i suszone grzyby. Doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić do miękkości. dodać do wystudzonej kaszy gryczanej. Dodac jajko i dokładnie wymieszać
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmazyc gołąbki
- Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyćpodsmażone gołąbki. Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
Na sos buraczkowy
- Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę. Przed podaniem podgrzać
Słowo kluczowe buraki, kasza, Królikowe hity