Szukaj
Close this search box.

Gołąbki w sosie cebulowym/Meat and barley stuffed leaves with onion sauce

Gołąbki w sosie cebulowym. Gołąbki po pierogach, to moje drugie ulubione danie obiadowe. Ostatnimi czasy próbuję podawać je w różnych wariacjach i wymyślam do nich nowe sosy. Tym razem padło na sos cebulowy. Gęsty, aromatyczny, wyrazisty w smaku. Fajnie się komponuje z gołąbkami z nadzieniem z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.

Gołąbki w sosie cebulowym

Składniki
  

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 3 litry bulionu

Na sos cebulowy

  • 2 cebule pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka kremówki
  • płaska łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania kapusty

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć ok. 3 minut
  • W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą, boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.

Na sos cebulowy

  • Cebulę dusić na maśle do miękkości. Następnie dodać mąkę. Cały czas mieszać do połączenia składników. Wlać wywar z z gotowania kapusty oraz śmietanę. Dusić jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblendować

Meat and barley stuffed leaves with onion sauce.

 

For stuffed cabbage

  • 500 gr of minced pork
  • 150 g diced smoked bacon
  • 1 onion diced
  • 150 g of half-hard cooked white buckwheat
  • 2 heads of savoy cabbage
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of butter or oil
  • salt and black pepper
  • 3 l vegetable stock

For onion sauce

  • 2 onions diced
  • 1 cup of single cream
  • 1 tbsp of flour
  • 3 tablespoons of butter
  • nutmeg
  • salt
  • pepper
  • 1/2 cup stock from cooking cabbage

For stuffed cabbage

  1. Remove the core from the cabbages. Put the cabbage into the pot of the boiling water for a couple of minutes. Take the cabbage out and place on a plate and remove the outer leaves. Put the cabbage into the water again until you have enough leaves.
  2. In preheated oil fry bacon with onion.
  3. Mix the meat with onions,bacon add white buckwheat. Add egg and mix together. Season to taste. Mix the filling until it is sticky.
  4. Place the little bit of filling on the leaf and roll cabbage around the mixture, tucking in sides to create an envelope around the filling. Place some of the cabbage leaves on the bottom of the pot and place all your rolled ‘cabbage parcels’ on top of them. Make sure they are very close to each other. Place the cabbage leaves on top. Pour over the vegetable stock

For onion sauce

  1. Glaze the onions in butter until tender. Then add flour. Mix all the time to combine the ingredients. Pour in the stock of boiled cabbage and cream. Simmer for 3 minutes until the sauce thickens. Season with salt, pepper and nutmeg. Blend.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube