Gofry z ciecierzycy. Jakoś średnio byłam przekonanana do tego pomysłu, na gofry z cieciorki. Niepotrzbnie, bo są naprawdę smaczne i pożywne. Podałam z białym, kremowym serkiem i plastrami wędzonego łososia.
Gofry z ciecierzycy
Ingredients
Na gofry
- 1 puszka ciecierzycy 425 ml odsączonej z wody
- 85 ml oleju
- 2 jajka białka i żółtka osobno
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo
- Serek kanapkowy typu almette
- plastry wędzonego łososia
- dowolna sałata
- garść ciecierzycy z puszki
Instructions
Na gofry
- W malakserze umieścić ciecierzycę i zmiksowac na gładką masę. Dodać żółtka, mąkę, proszek, sól, czosnek, zioła i olej. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą z ciecierzycy.
- Na rozgrzaną gofrownicę nakładać około 2 łyżek ciasta. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru, odkładać na kratkę.



