Fritatta z batatami. Uwielbiam takie posiłki, które nie są zbyt skomplikowane a przy okazji są smaczne i cieszą oko. Wypasiona fritatta z podsmażonymi batatami, ze szpinakiem i serem parmezan. jest kolorowo i pysznie.
Ingredients
- 1-2 duże bataty pokrojone w kostkę
- 8 jajek
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 2 garści świeżego szpinaku
- 150 ml gęstej słodkiej śmietanki
- 6 łyżek tartego parmezanu
- sól pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g łososia grillowanego
Instructions
- Bataty wrzucic na patelnię z wcześniej rozgrzaną łyżką oleju rzepakowego i podsmażać pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
- Gdy bataty trochę zmiękną, przełożyć je do osobnej miski, a na patelnię dodac drugą łyżkę oleju i wrzucić pora i czosnek. Następnie dodac szpinak i smazyc do momentu aż zmniejszy objętość. Do miski z batatami dodać zawartośc patelni i dobrze wymieszać. Nastepnie w osobnej misce połączyc roztrzepane rózgą jajka, śmietankę i ser parmezan. Doprawić przyprawiami. Do masy jajecznej dodać warzywa. Lekko wymieszac i wylać do posmarowanej masłej tortownicy. Na wierzch ułożyć kawałki grillowanego łososia. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 min.