Fritatta gryczana z morszczukiem. Pisałam już kiedyś, że kaszę to ja moge pod każdą postacią. Tutaj kasza wykorzystana do zrobienia frittaty,Podana z pyszną rybą mrszczuk i sałatka z marchewek, pomarańczy, awokado i zurawiny. Pycha
Fritatta gryczana z morszczukiem
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na fritattę
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku starty
- 4 jajka
- 100 gr ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki mleka
- pęczek szczypioru
- 125 g sera parmezan
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
Na morszczuka
- 2 kawałki morszczuka
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- pieprz
- sól
- szczypta tymianku
Na sałatkę
- ugotowane małe marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 awokado
- 1/4 pęczka szczypioru
- 1 pomarańcza
- garść suszonej żurawiny
- sos musztardowo miodowy
Instructions
Na fritattę
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika.
- W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, parmezanem, doprawić solą i oregano.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać ugotowaną kaszę . Dorzucić szczypior.
- Przemieszać i wlać masę jajeczną, doprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Jeśli rączka patelni nie jest przystosowana do wysokich temperatur, można zawinąć ją kilkakrotnie założoną folią aluminiową.
Na morszczuka
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
Na sałatkę
- Ugotowane marchewki połączyć z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, sczypiorem, pomaranczą pokrojoną w talarki, awokado pokrojonym w plastry i suszoną żurawiną. wszystko wymieszać z dressingiem miodowo musztardowym.
Keyword biała kasza gryczana, danie obiadowe, fritatta
Buckwheat fritatta with hake
Ingredients
Buckwheat frittata
- 1 tablespoon of butter
- 1 clove of garlic crushed
- 4 eggs
- 100 g of cooked buckwheat
- 2 tablespoons of milk
- bunch of chives chopped
- 125 g of parmesan cheese
- sea salt and freshly ground black pepper
- 1/3 teaspoon of dried oregano
- 1 tablespoon of extra virgin olive oil
- For hake
- 2 pieces of hake
- 4 cloves of garlic squeezed through the press
- 1/2 teaspoon of grated ginger
- pepper
- salt
- pinch of thyme
For the salad
- boiled small carrots
- 1 stalk of celery
- 1/2 avocado
- 1/4 bunch of chives
- 1 orange
- a handful of dried cranberries
- honey mustard sauce
Instructions
For fritatta
- Preheat the oven to 180 degrees C. Prepare a pan that can be placed in the oven.
- In a deep plate, beat the eggs with milk and Parmesan cheese with a fork, season with salt and oregano.
- In a frying pan with a diameter of approx. 20 cm, heat the butter, clarify (collect and discard the foam from the surface). Add the garlic grated on a fine grater. Fry for a dozen or so seconds, add the cooked groats. Throw in the chives.
- Stir and pour in the egg mass, season with pepper. Put in the oven (uncovered) for 15 minutes. If the pan handle is not adapted to high temperatures, it can be wrapped several times with aluminum foil.
For hake
- Preheat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fillets and dry with a paper towel. Rub the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then brush the aluminum foil with olive oil. Place the fish in the foil and wrap it well. Bake for about 30 minutes
For the salad
- Combine the cooked carrots with diced celery, chives, sliced orange, sliced avocado and dried cranberries. mix everything with honey-mustard dressing.