Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami

Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami. Pomysł na ta tartę podpatrzony u jednego ze znajomych blogerów. Szybka w zrobieniu, fantastyczna w smaku. Ser brie, parmezan i wędzony łosoś dodają chartkernośc. Nieskomplikowane w przygotowaniu i świetnie sie prezentuje po upieczeniu.

Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów pokrjonych na mniejsze kawałki
  • 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w plastry
  • 1 marchewka ugotowana i pokrojona wplastry
  • 6 jaj
  • 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 250 g sera Brie
  • 150 g wędzonego łososia
  • ząbek czosnku drobno pokrojonego
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Instructions
 

  • W misce roztrzepać jaja i połaczyć ze smietanka i parmezanem. Doprawic do smaku.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkować i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by brzegi ciasta wystawały poza formę.
  • Wlac mieszankę do formy z ciastem i lekko zwinąc brzegi ciasta do wewnątrz.
  • Na wierzchu ułozyc szparagi, marchewkę, buraka i ser brie
  • Włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut.
Keyword losos, tarta

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube