Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami. Pomysł na ta tartę podpatrzony u jednego ze znajomych blogerów. Szybka w zrobieniu, fantastyczna w smaku. Ser brie, parmezan i wędzony łosoś dodają chartkernośc. Nieskomplikowane w przygotowaniu i świetnie sie prezentuje po upieczeniu.
Francuska tarta z warzywami, wędzonym łososiem i serami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów pokrjonych na mniejsze kawałki
- 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w plastry
- 1 marchewka ugotowana i pokrojona wplastry
- 6 jaj
- 50 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- 250 g sera Brie
- 150 g wędzonego łososia
- ząbek czosnku drobno pokrojonego
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony
Instrukcje
- W misce roztrzepać jaja i połaczyć ze smietanka i parmezanem. Doprawic do smaku.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by brzegi ciasta wystawały poza formę.
- Wlac mieszankę do formy z ciastem i lekko zwinąc brzegi ciasta do wewnątrz.
- Na wierzchu ułozyc szparagi, marchewkę, buraka i ser brie
- Włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut.
Słowo kluczowe losos, tarta