Rybna pasta z czerwonym ryżem. Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem marchewki, pietruszki, duszonej cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Świetna ze świeżym chlebem, czy też z krakersami w formie przekąski. Pyszna i charakterna.
Rybna pasta z czerwonym ryżem
Składniki
- 250 g wędzonej makreli
- 100 g ugotowanego czerwonego ryżu
- 1 marchewka starta na tarce
- 1 pietruszka strata na tarce
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pasty tagine
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Instrukcje
- Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso.
- Na dużą patelnię wlać olej, dodać cebulę i ja zeszklić.
- Następnie wrzucić starte warzywa, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
- Następnie dodać mięso z ryby, przyprawy i ryż. Na koniec dodać koncentrat i pastę tagine. Podgrzewać przez kilka minut .
Fish and red rice spread
- 250 g smoked mackerel
- 100 g cooked red rice
- 1 carrot grated
- 1 parsley on the grater
- 1 large onion, diced
- 3 tablespoons of vegetable oil
- 2/3 cup broth
- 3 tbsp tomato paste
- 1 tbsp tagine paste
- 2 garlic cloves pressed through
- salt and pepper
- 2 teaspoons of sweet pepper
- 1/2 teaspoon of hot pepper
- Peel the fish and skin, leaving the meat.
- Pour oil into a large frying pan, add onion and fry it.
- Then add grated vegetables, season with salt and pepper and fry for about 3 minutes, stirring every now and then.
- Pour the stock, mix, cover and cook the vegetables until tender for about 10 minutes.
- Then add fish meat, spices and rice. Finally, add the tomato puree. Heat for a few minutes