Konefka w jakimś amoku i zaćmieniu umysłowym kupiła opakowanie jarmużu, z solennym postanowieniem, ze będzie jeść więcej zdrowego zielonego, ale szybko jej ten amok przeszedł i „tyn bidny” jarmuż tak się potem gapił tym „zewzrokiem” z lodówki.
Początkowo próbował na Konefkę patrzyć z takim lekko filuternym oczkiem, że niby to mrugał, ze niby się przymilał, ale Konefka nie była za specjalnie zainteresowana. Potem już patrzył na Konefkę z trzęsąca bródką, biorąc ja na litość, ale nadal Konefka była twarda i się nie złamała
Na końcu patrzył już politowaniem i pogardą, co zaczęło Konefce działac na nerwa i choć początkowo Konefka miała dobre zamiary i jarmuż miał skończyć w jakiejś wypasionej sałatce, czy jako zdrowe, badziewnie wyglądające smoothie to Konefka postanowiła że udusi dziada
No i jak postanowiła, tak zrobiła, udusiła go w sosie z filetami z kurczaka, z dodatkiem suszonych pomidorów, śmietanką i winkiem. Nie ma co go więc żałować, bo za darmochę nachlała się wcześniej wina. Króliś (doświadczalny) skonsumował, słowa nie wypowiedział, więc ciężko podać recenzje największego kulinarnego krytyka do publicznej opinii
Recenzję Królisia olewamy i wierzymy na słowo Konefce, ze obiad był zacny i jarmuż skończył najlepiej jak mógł.
Filety z kurczaka z jarmużem i suszonymi pomidorami
Składniki
- ok. 550 g filetów kurczaka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- opcjonalnie - 50 ml białego wina
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- 2 garści jarmużu
- sól pieprz, oliwa, mąka pszenna
Instrukcje
- Filety oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
- Całe mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Kurczaka odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
- Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby smazyć partiami. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzucić jarmuż, dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę. Opcjonalnie wlać wino i chwilę pogotować na większym ogniu.
- Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
- Wlać śmietankę i zagotować.




Kale and sundried tomatoes chicken breasts
Składniki
- approx. 550 g chicken fillets
- 2 cloves of garlic finely chopped
- 1 teaspoon of dried oregano
- 1/2 teaspoon of thyme
- 1 teaspoon of sweet pepper
- 10 pieces of dried tomatoes with pickle
- optional – 50 ml of white wine
- 200 ml of chicken broth
- 200 ml of single cream
- 2 handfuls of kale
- salt pepper, olive oil, wheat flour
Instrukcje
- Cut the chicken breasts lengthwise into 2 fillets thinner, cut off the tenderloins.
- Season with salt, pepper and spices. Rub with garlic and a spoonful of olive oil. Leave the chicken to marinate for about 1 hour.
- Coat the meat in flour, then put it on a large frying pan with 2 tablespoons of olive oil and fry for about 3 minutes on each side. If necessary, fry in batches. Remove the fried chicken from the pan and put it on a plate.
- Put the kale in the same frying pan, add the chopped sun-dried tomatoes taken out of the pickle and fry together for 1 minute. Optionally, pour the wine and boil it for a while over higher heat.
- Pour in the broth and bring to a boil. Put the meat back in the pan. Cook for about 1 minute, turn over and repeat cooking.
- Pour in the cream and bring to a boil.