Króliś (doświadczalny) poleca: Fasolka z chorizo w ziemniaczanych foremkach
Taka niby klasyka, ale podana niezbyt klasycznie. Sama fasolka też trochę odbiega od klasyka, bo z dodatkiem chorizo, choć jest też podwawelska. Są suszone pomidory i pasta tagine, którą Konefka uwielbia. Możecie pominąć, jeśli czegoś takiego nie macie. Jest charakternie, jest smacznie i podane też niestandardowo.
Fasolka podana w foremkach ziemniaczanych, zapiekanych wcześniej w piekarniku. Oczywiście, że możecie zeżreć z pajdą chleba. Konefka miała po prostu ziemniaki, co szlajały się po obiedzie z dnia poprzedniego, stąd ten pomysł. Króliś zeżarł, bo był pod wrażeniem foremek i nawet powieką nie mrugnął, że wciągnął boczek i kiełbasę. Ach te królisie doświadczalne, nie trafisz za nimi
Fasolka z chorizo w ziemniaczanych foremkach
Ingredients
Na fasolę
- Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasolki i odstawić na noc do namoczenia.
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
- 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
- 100 g kiełbasy podwawelskiej
- 1 duża cebula pokrojona wkostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 4 łyżki pasty tagine
Na rozgniecione ziemniaki
- 12 -18 sztuk ziemniaków baby w skórce
- olej opcjonalnie
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
Instructions
Na fasolę
- Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo i podwawelską, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
- Dodać krojone pomidory z puszki, suszone pomidory i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 45 minut.
Na rozgniecione ziemniaki
- Ugotowane ziemniaki umieścić w foremce na hamburgery,rozgnieść, posmarować olejem i czosnkiem, posypać przyprawami. Wstawić na ok 30 min do zrumienienia.
- W zagłębienia ziemniaków włożyć gorącą fasolkę i od razu podawać
Podrzucam te przepis na Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem – kroolinaria