Szukaj
Close this search box.

Fasolka z chorizo w ziemniaczanych foremkach

Króliś (doświadczalny) poleca: Fasolka z chorizo w ziemniaczanych foremkach
Taka niby klasyka, ale podana niezbyt klasycznie. Sama fasolka też trochę odbiega od klasyka, bo z dodatkiem chorizo, choć jest też podwawelska. Są suszone pomidory i pasta tagine, którą Konefka uwielbia. Możecie pominąć, jeśli czegoś takiego nie macie. Jest charakternie, jest smacznie i podane też niestandardowo.
Fasolka podana w foremkach ziemniaczanych, zapiekanych wcześniej w piekarniku. Oczywiście, że możecie zeżreć z pajdą chleba. Konefka miała po prostu ziemniaki, co szlajały się po obiedzie z dnia poprzedniego, stąd ten pomysł. Króliś zeżarł, bo był pod wrażeniem foremek i nawet powieką nie mrugnął, że wciągnął boczek i kiełbasę. Ach te królisie doświadczalne, nie trafisz za nimi

Fasolka z chorizo w ziemniaczanych foremkach

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
1 day
Total Time 1 day 1 hour 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na fasolę

  • Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasolki i odstawić na noc do namoczenia.
  • 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
  • 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
  • 100 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula pokrojona wkostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 4 łyżki pasty tagine

Na rozgniecione ziemniaki

  • 12 -18 sztuk ziemniaków baby w skórce
  • olej opcjonalnie
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę

Instructions
 

Na fasolę

  • Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
  • Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką
  • Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo i podwawelską, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
  • Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
  • Dodać krojone pomidory z puszki, suszone pomidory i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 45 minut.

Na rozgniecione ziemniaki

  • Ugotowane ziemniaki umieścić w foremce na hamburgery,rozgnieść, posmarować olejem i czosnkiem, posypać przyprawami. Wstawić na ok 30 min do zrumienienia.
  • W zagłębienia ziemniaków włożyć gorącą fasolkę i od razu podawać
Keyword fasolka, kiełbasa chorizo, rozgniecione ziemniaki, suszone pomidory
fasola w ziemniaczanych foremkach

fasolka z chorizo

fasolka w sosie pomidorowym

fasolka z pomidorami

Podrzucam te przepis na Gulasz wieprzowy z dynią, jarmużem i makaronem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube