Króliś (doświadczalny) poleca: egzotyczne kluski ziemniaczane
Konefka wie, że nazwa z czapy, ale nic innego do tej pustej głowy nie przyszło. Konefka wyszperała przepis na You Tubie. Egzotyką zalatuje przy sosie, bo mamy połączenie oleju, słodkiej papryki, czosnku, sosu sojowego, brązowego cukru i posiekanego koperku. Tą całą miksturą oblane są kluski.
Kluski takie niby śląskie, ale nie śląskie. Te kluski to połączenie ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i wody. Tej mąki jest dużo więcej niż w śląskich, no i do śląskich konefka nie dodaje wody.
Są też bardziej gumowate. Takie kluski ciągutki, z serii szarpałbym jak Reksio szynkę, bo inaczej się tego nie ugryzie 😉
Ogólnie smacznie, ta mikstura fajna do polania klusek. Kluski przyjemne ze względu na kształ. Konefka podała z piersią kaczki i było nawet wykwintnie.

Egzotyczne kluski ziemniaczane
Ingredients
✤ Ciasto Ziemniaczane
- – 440 g ziemniaków waga ze skórką
- – 200 g skrobi ziemniaczanej
- – 150 ml wody ilość opcjonalna
✤ Przyprawy
- – 14 g posiekanego czosnku
- – 4g słodkiej papryki proszku
- – 3 g brązowego cukru
- – 32 g sosu sojowego
- – 1 pęczek posiekanego kopru
- – 24g oleju
Instructions
- Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Całkowicie wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać opcjonalnie sól do smaku i skrobię ziemniaczaną. Powoli dodawać wodę, sprawdzając konsystencję ciasta. Nie trzeba zużyć całej wody. Wymieszać i zagnieść. Formować wałeczki. Kroić na równe kawałki, z których później zrobić kształt jak na kluski śląskie. Charakterystyczny środek zrobić szyjką od butelki. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia klusek.
- Na patelni podgrzać olej i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Następnie wrzucić na chwilę kluski, żeby dobrze się pokryły powstałym sosem.
- Podawać same lub np z piersią kaczki





Jeśli wolicie coś bardziej tradycyjnego, to podrzucam przepis na kopytka w sosie porowym z boczkiem https://kroolinaria.pl/kopytka-w-sosie-smietanowo-porowym-z-boczkiem/