Dyniowe curry. W sklepach już pojawiły się dynie. Najwyższa pora więc na gęste, aromatyczne dyniowe curry z dodatkiem kurczaka i pomidorków koktajlowych. Uwielbiam za smak i przyjemny dla oka kolor.
Dyniowe curry
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka pokrojonego w plasterki
- sól pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 200 g dojrzalych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
- 50 ml gorącego bulionu
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
Instrukcje
- Kurczaka solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. Odstawić do zamarynowania na blacie na ok. 15-30 minut
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i smażyć z obu stron. Następnie dodać pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć filety kurcpomidorki i dusić razem kilka minut
- Dodać gorący bulion i chwile razem pogotować. Na koniec dodać jeszcze pastę curry w razie konieczności i mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia i podawać z ryżem