Szukaj
Close this search box.

Duży kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami

Coś dla tych, co narzekają na brak czasu a lubią  smacznie zjeść. Kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami. Do tego pysznie zielona sałatka z awokado i zielonego selera. Przygotowanie obiadu to kwestia ok. 30 min. Polecam.

Duży kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami

Ingredients
  

Na kuskus:

  • 100 gram dużego kuskusu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • 1/2 odsączonej soczewicy z puszki ok 150 gram
  • 100 gram pieczarek
  • 50 gram zielonego groszku
  • 100 ml śmietany 30 %
  • olej
  • sól
  • pieprz

Na krewetki:

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Na sałatkę:

  • 1 awokado
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pietruszka świeża
  • szczypior
  • sól pieprz

Instructions
 

Na kuskus:

  • Na patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dorzucić zielony groszek i odsączoną soczewicę. Wymieszać i dodać śmietanę. Podusić razem około 10 min.

Na krewetki:

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Na sałatkę:

  • Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokrojony w kostkę dodać do awokado. Dodać posiekany szczypior i  pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

 

P1011923.JPG

P1011933.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube