Coś dla tych, co narzekają na brak czasu a lubią smacznie zjeść. Kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami. Do tego pysznie zielona sałatka z awokado i zielonego selera. Przygotowanie obiadu to kwestia ok. 30 min. Polecam.
Duży kuskus z soczewicą, pieczarkami i krewetkami
Ingredients
Na kuskus:
- 100 gram dużego kuskusu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- 1/2 odsączonej soczewicy z puszki ok 150 gram
- 100 gram pieczarek
- 50 gram zielonego groszku
- 100 ml śmietany 30 %
- olej
- sól
- pieprz
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Na sałatkę:
- 1 awokado
- 1 łodyga selera naciowego
- pietruszka świeża
- szczypior
- sól pieprz
Instructions
Na kuskus:
- Na patelni podsmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dorzucić zielony groszek i odsączoną soczewicę. Wymieszać i dodać śmietanę. Podusić razem około 10 min.
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Na sałatkę:
- Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokrojony w kostkę dodać do awokado. Dodać posiekany szczypior i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.