Dutch baby ze szparagami. Dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika. Przyznaję się bez bicia takiego naleśnik robiłam pierwszy raz. Czasem zdarza się, że Króliś siedzi sobie grzecznie przed telewizorem i nagle ni z gruszki ni z pietruszki dostaje olśnienia, że zaraz umrze z głodu. Zaczyna się słaniać na nogach, ostentacyjnie wzdycha, że umrze …I w sumie to pal go sześć…i nawet bym zacierala rączki, ale ta menda pomiedzy westchnieniami dodaje, że jeśli umrze, to będzie Cię straszyć. Nosz …kurna…dość się z tym męczyć za życia doczesnego. Aby temu zaradzić i żeby nie musieć męczyć sie z Królisiem jeszcze w życiu pozagrobowym, można zrobić szybki obiad w 30 min…no dobra 35 z wymieszaniem składników. Do miksera wrzucacie kilka składników….robicie bzzz ( odgłos blendera) i już wylewacie ciasto na żelwiną patelnie. Szybkim ruchem wyrzucacie garść pomidorków i po 25 minutach w piekarniku Króliś ma żarcie. W czasie jak się piecze naleśnik robicie szybko szparagi. Następnym razem użyję mniejszą patelnię lub podwoję ilość składników, bo naleśnik trochę słabo mi wyrósł
Ja użyłam formy o średnicy 27 cm
Dutch baby ze szparagami
Ingredients
Na naleśnik
- 3 jajka
- 1/2 szkl mąki
- 125 ml mleka ja użyłam owsianego, ale każde inne będzie też dobre
- 1 łyżka ziół prowansalskich
dodatkowo
- pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 pęczek szparagów
- sól
- szczypta ziół prowansalskich
- 3 rzodkiewki
- kawałek pokruszonego sera feta
Instructions
- Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta ułożyć garść pomidorków koktajlowych. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
- W czasie kiedy piecze się naleśnik, przygotować szparagi. Na patelni umieścić łyżke oleju. Na rogrzany tłuszcz wrzucić pęczek cienkich szparagów. Dodać dwie szczypty ziół prowansalskich i doprawić solą. Smażyc około 5 minut.
- Po upieczeniu naleśnika, na wierzchu ułożyć szparagi, plasterki rzodkiewki i ser feta