Szukaj
Close this search box.

Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami

Króliś (doświadczalny) poleca: Naleśnik z piekarnika (Dutch baby) ze śliwkami
 
No skaranie boskie z tym Królisiem (doświadczalnym). Całe ciasto łachudra wzięła wyżarła tak szybko, że SZOK. Nie ostał się nawet jeden zabłąkany okruszek, co jest dość niespotykane, zważywszy, że zawsze tak kłapie dziobem podczas jedzenia, że mu to jedzenie tyłka nie urywa, że okruszków panie to ci u nas dostatek. Dziamgocze, że nie takie, że złe, że nie tak powinno być, grzebie widelcem w bombie po prostu. A tu nic, ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie (© Adam Mickiewicz, tytuł powinniście znać, a jak nie to Konefka pogoni Królisia do wujcia Google, albo Was pogoni)… No nawet wspomnienia po okruszkach nie ma. Ta menda była tak zdesperowana, że wylizała talerzyk i wyżarła okruszki z podłogi.
 
Dobrze, że Konefka miała w domu trochę „śliwków”, to na szybko ukręciła naleśnik pieczony w piekarniku (Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami). Deser zrobiony naprędce pomiędzy jednym spojrzeniem na kłapanie królisiowej paszczy, a drugim gdzie Konefka się zastanawiała, czy już mu przylutować, czy dopiero za chwilę. Króliś (doświadczalny), jak to Króliś cały czas na tę samą nutę – un jest zaniedbywany, głodzony, zestresowany i zaraz pójdzie skakć z mostu. Że potrawie szyku nadają karmelizowane śliwki i brzmi światowo, to padalec jeden, maruda i prostak – no tego nie dostrzega.
 
W sumie na patelnię wrzucony cukier, masło, na to śliwki i tadam… Mamy powiew egzotyki. Egzotykę serwujemy Królisiowi (doświadczalnemu)¹ z pieczonym naleśnikiem. Podając talerz, kładziemy nacisk na słowo karmelizowane. Wypowiadamy je wystarczająco głośno i finezyjnie, żeby Królisiowi (doświadczalnemu) się wydawało, że przy tych śliwkach urobiliście się po łokcie i musi być wam dozgonnie wdzięczny, a po cichu sobie gratulujecie przebiegłości. I odkładacie widelec opisany w przypisie…
 
Merdlanie ciasta na naleśnik to kilka sekundów, robienie śliwek też nie wymaga specjalnego nakładu pracy i po 25 minutach w piekarniku Króliś delektuje się deserem, a Wy macie resztę dnia uratowaną, bo nie musicie dłużej słuchać jego narzekania o prawach zwierzątek czy inny pierun. I tylko zastanawiacie się, czy na te 25 minut to nie należało do piekarnika wpakować Królisia (doświadczalnego).
 
¹ Wiecie jak pociągającą jest wizja, że ten widelec, który ma się w łapce właśnie wbija się w tętnicę szyjną albo udową Królisia (doświadczalnego)? Wy może nie wiecie, Konefka wie… Problem polega na tym, że utłucze Królisia (doświadczalnego), a odpowie jak za człowieka…
 
 

 

Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Breakfast, Dessert
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na karmelizowane śliwki

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyzki cukru
  • 8 śliwek przekrojonych na pół bez pestek

Na dutch baby

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl mąki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

dodatkowo

  • masło do posmarowania patelni
  • cukier puder
  • prażone płatki migdałów

Instrukcje
 

Na karmelizowane śliwki

  • Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Smażyć śliwki ok. 5 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić żeby wystygły

Na dutch baby

  • Wszystkie składniki na naleśnik umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać do żeliwnej patelni posmarowanej masłem. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 min.
  • Naleśnik podawać posypany cukrem pudrem i płatkami migdałów
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, królik na słodko, naleśniki, śliwki, śniadanie, szybki deser, szybkie śniadanie

Etapy przygotowania nalesnika

Dutch baby with caramelized plums

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 1

Składniki
  

For caramelized plums

  • 3 tablespoons of butter
  • 4 tablespoons of sugar
  • 8 plums halved, pitted
  • For a dutch baby
  • 5 eggs
  • 3/4 cup of flour
  • 200 ml of milk
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • pinch of salt
  • Additionally
  • butter to grease the pan
  • icing sugar
  • roasted almond flakes

Instrukcje
 

For caramelized plums

  • In a frying pan, heat the sugar, when it becomes liquid, add the butter and stir vigorously. Add plums to get caramel and mix thoroughly. Fry the plums for about 5 minutes, just to soften them. Set aside to cool down

For a dutch baby

  • Place all the ingredients for the pancake in the bowl of the blender and blend until smooth. Pour the prepared dough into a cast iron pan greased with butter. Place the plums on top of the cake. Put in an oven preheated to 180 C for about 25 minutes.
  • Serve the pancake sprinkled with powdered sugar and almond flakes

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube