Króliś (doświadczalny) poleca: wieniec drożdżowy z żurawiną i białą czekoladą
Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań…noż kurna nie pada, ale Konefka tak się rozmarzyła przy tym kawałku wieńca drożdżowego. Bo tak by pasowało jedząc świeże ciasto drożdżowe, żeby nawalało za oknem
śniegiem, a człowiek mógł żreć bez wyrzutów sumienia popijać ciepłe kakao lub też kawę i oddawać się rozpuście.
Konefka nie ma to na myśli jakiś ekscesów a zwykły fotel, książkę, tą drożdżówkę z białą czekoladą i kwaskową żurawinę i może jeszcze książkę.
No i żeby od tej drożdżówki się króliś (doświadczalny) odpitolił, bo coś za szybko znika przy jego radosnym bieganiu po kolejny kawałek. W sumie nie ma mu się co dziwić, bo drożdżówka puszysta a ta żurawina tam pozamiatała po kubkach smakowych

Drożdżowy wieniec z żurawiną i białą czekoladą
Ingredients
Na żurawinę
- 400 g świeżej żurawiny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
Na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
dodatkowo
- tabliczka białej czekolady lindt
Instructions
Na żurawinę
- Na patelnię wrzucić masło. Roztopić. Wrzucić żurawinę i cukier. Dusić aż żurawiną się rozpadnie i nie będzie zbyt wodnista
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić i podzielić na 2 równe części. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Na cieście rozsmarować żurawinę i posypać kawałkami pokruszonej białej czekolady. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć na pół prawie do końca i zwinąć w kształt ala warkocza (instrukcja na zdjęciach). Z drugim kawałkiem zrobić to samo. Foremkę na babkę z kominem wyłożyć dwoma kawałkami ciasta. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 30 min w temperaturze ok 175 C
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki






Podrzucam też przepis na drożdżowe ślimaczki https://kroolinaria.pl/przepis-na-drozdzowe-slimaczki-z-nutella-i-marmolada-pomaranczowa/