Drożdżowy wieniec z żurawiną i białą czekoladą

Króliś (doświadczalny) poleca: wieniec drożdżowy z żurawiną i białą czekoladą
Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań…noż kurna nie pada, ale Konefka tak się rozmarzyła przy tym kawałku wieńca drożdżowego. Bo tak by pasowało jedząc świeże ciasto drożdżowe, żeby nawalało za oknem
 śniegiem, a człowiek  mógł żreć bez wyrzutów sumienia popijać ciepłe kakao lub też kawę i oddawać się rozpuście.
Konefka nie ma to na myśli jakiś ekscesów a zwykły fotel, książkę, tą drożdżówkę z białą czekoladą i kwaskową żurawinę i może jeszcze książkę.
No i żeby od tej drożdżówki się króliś (doświadczalny) odpitolił, bo coś za szybko znika przy jego radosnym bieganiu po kolejny kawałek. W sumie nie ma mu się co dziwić, bo drożdżówka puszysta a ta żurawina tam pozamiatała po kubkach smakowych

Drożdżowy wieniec z żurawiną i białą czekoladą

Drożdżowy wieniec z żurawiną i białą czekoladą

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
1 hr 30 mins
Total Time 2 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na żurawinę

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła

Na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

dodatkowo

  • tabliczka białej czekolady lindt

Instructions
 

Na żurawinę

  • Na patelnię wrzucić masło. Roztopić. Wrzucić żurawinę i cukier. Dusić aż żurawiną się rozpadnie i nie będzie zbyt wodnista

Na ciasto drożdżowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić i podzielić na 2 równe części. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Na cieście rozsmarować żurawinę i posypać kawałkami pokruszonej białej czekolady. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć na pół prawie do końca i zwinąć w kształt ala warkocza (instrukcja na zdjęciach). Z drugim kawałkiem zrobić to samo. Foremkę na babkę z kominem wyłożyć dwoma kawałkami ciasta. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 30 min w temperaturze ok 175 C

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword biała czekolada, drożdżowe, zurawina
Drożdżowy wieniec z żurawiną i białą czekoladą
ciasto drożdżowe
wieniec drożdżowy
ciasto drożdzowe z białą czekoladą
drożdżowe z żurawiną i czekoladą
zdj z neta

Podrzucam też przepis na drożdżowe ślimaczki https://kroolinaria.pl/przepis-na-drozdzowe-slimaczki-z-nutella-i-marmolada-pomaranczowa/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube