Króliś (doświadczalny) poleca drożdżowe ślimaczki z nutellą i marmoladą pomarańczową
W niedzielę można by sobie zrobić pidżamowy dzień. Wstać w południe z rozczochranymi kudłami, bez makijażu i snuć się bez większego celu z miejsca na miejsce i żreć jakieś śmieciowe jedzenie.
No można by było, gdyby człowiek nie miał w chałupie Królisia (doświadczalnego) i ten nie budził się w najmniej odpowiednich porach, dziabiąc Konefkę paluchem po czole i na siłę próbując jej otwierać powieki, domagając się czegoś do żarcia.
Odłgosy burczenia w królisiowym brzuchu i namolne dręczenie Konefki ściaganiem z niej kołdry zaczęły działać Konefce na nerwa.
Po kolejnej bezskutecznej próbie oddganiania Królisia (doświadczalnego) jak natrętnej muchy, Konefka ruszyła cztery litery do kuchni, żeby przygotowac coś, co mogłoby zapchać Królisia na jakiś czas, żeby wreszcie nie było słychać jego skarg i zażaleń.
Dobrze, że Konefka ma maszyne do wyrabiania chleba, to drożdżówki zrobiły się w zasadzie same. Tzn wystarczyło wrzucić wszystko do maszyny, wrzucić na wyrabianie a potem juz można było posmarować ciasto nutellą i marmoladą żeby już po 15 min bezwstydnie obżerać się ciepłymi droźdzówkami.
No dobra…dla takich drożdżówek warto było zewlec z łóżka swoje zewłoki, w niedzielny poranek.
Przepis na: drożdżowe ślimaczki z nutellą i marmoladą pomarańczową
Składniki
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Dodatkowo:
- mocno czekoladowa nutella
- 1 słoik marmolady pomarańczowej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Instrukcje
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
- Przygotowany prostokąt posmarować nutellą a następnie marmoladą pomarańczową. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 10 części). Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 10-15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować według instrukcji