Drożdżówki z wiśniowym curdem
Drożdżówki z wiśniowym curdem
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 16
Ingredients
Na wiśniowy curd
- 700 ml kompotu z wiśni wiśnie bez pestek
- 9 żółtek
- 200 g masła
- drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotu ten kupny był dość słodki
- 2 cytryny sok
Na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Instructions
Na wiśniowy curd
- Kompot z wydrylowanymi wiśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać wiśniowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno wiśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 18 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu w 12 bułeczkach szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego wiśniowego curdu. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Odstawić na 20 min.
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Podawac według uznania. U mnie z lukrem i posypane pokruszonymi bezami. Do dekoracji wykorzystałam też czereśnie
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, wiśnie, wisniowy curd
Podrzucam podpowiedź, co jeszcze mozna zrobić z wiśniowym curdem https://kroolinaria.pl/rolada-z-wisniowym-curdem/