Szukaj
Close this search box.

Drożdżówki z wiśniowym curdem

Drożdżówki z wiśniowym curdem

Drożdżówki z wiśniowym curdem

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 16

Ingredients
  

Na wiśniowy curd

  • 700 ml kompotu z wiśni wiśnie bez pestek
  • 9 żółtek
  • 200 g masła
  • drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotu ten kupny był dość słodki
  • 2 cytryny sok

Na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

Instructions
 

Na wiśniowy curd

  • Kompot z wydrylowanymi wiśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać wiśniowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno wiśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)

Na ciasto drożdżowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 18 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu w 12 bułeczkach szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego wiśniowego curdu. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Odstawić na 20 min.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Podawac według uznania. U mnie z lukrem i posypane pokruszonymi bezami. Do dekoracji wykorzystałam też czereśnie

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, wiśnie, wisniowy curd
Drożdżówki z wiśniowym curdem
Bułeczki z wiśniowym curdem
Puszyste bułeczki  z wiśniowym kremem
Drożdżówki z kremem wiśniowym
Drożdżówki z lukrem

Podrzucam podpowiedź, co jeszcze mozna zrobić z wiśniowym curdem https://kroolinaria.pl/rolada-z-wisniowym-curdem/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube