Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki drożdżowe z kremem biscoff lotus
Ten krem to nic innego, jak pychotkowe smarowidło inspirowane super smacznymi korzennymi herbatnikami. W ciul słodkie, ale czasem trzeba sobie nieco osłodzić życie. Zwłaszcza jak Konefka, kiedy macie totalny spadek zdrowotnej formy i jakoś trudno Wam się zaprzyjaźnić z sałatą, której macie serdecznie dosyć.
Konefka w ramach buntu na pokładzie nie robiła pączków, ale na weekend, do kubka kakao lub kawy, jak kto woli, zrobiła megastyczne drożdżówki nadziane wspomnianym kremem i herbatnikami. Jedną się wystarczająco zasłodzicie i od razu poprawicie humor. Resztą nafeszerujecie królisia (doświadczalnego), a niech mu idzie w boczki albo w ptaszka…
DROŻDŻÓWKI BISCOFF LOTUS
Ingredients
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Dodatkowo:
- krem ciasteczkowy lotus
- 1 opakowanie ciasteczek korzennych lotus
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Instructions
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
- Przygotowany prostokąt posmarować kremem a następnie posypać pokruszonymi ciasteczkami. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 10-15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować według instrukcji
Podrzucam też przepis na deser na zimno https://kroolinaria.pl/deser-na-zimno-biscoff/