Dobre na śniadanie, na przekąskę między posiłkami czy do pracy. Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i oliwkami. Posmarowane sosem pomidorowym. Ja lubię ciasto drożdżowe pod każdą postacią.
Drożdżowe Ślimaczki z sosem pomidorowym
Składniki
Ciasto na pizzę:
- woda 150 ml
- mleko 80 ml
- mąka pszenna 500 gra1
- olej 200 ml
- drożdże świeże 50 g lub suche 25 g
- cukier drobny 1 łyżka
Sos pomidorowy:
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/4 cebuli
- 300 ml przecieru pomidorowego passaty
- suszone oregano
- świeża bazylia
Dodatki:
- 200 gram pieczarek
- 1 cebula
- Garść oliwek
- 150 g tartego go parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Instrukcje
Ciasto na pizzę:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową . Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie , dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu
Sos pomidorowy:
- Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić do smaku .Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na gładki sos.
- Międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki na talarki i udusić na oleju . Nadmiar soku z pieczarek odlać .
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć je na stolnicę i krótko wyrobić . Uformować kulę . Rozwałkować na duży prostokąt
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy . Na wierzch zetrzeć ser, posypać suszonym oregano .Wyłożyć farsz pieczarkowy i pokrojone w plasterki oliwki
- Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na mniejsze części . Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut . Posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w nagrzanym do 220 C piekarniku przez ok 12 minut
ENGLISH VERSION
- 150 ml water
- 80 ml milk
- 500 gram bread flour
- 200 ml oil
- 25 g of instant (dry) yeast
- 1 tablespoon sugar
Tomato sauce
- 1 teaspoon olive oil
- 1/2 garlic clove
- 1/4 onion
- 300 ml tomato purée (passata)
- dried oregano
- fresh basil
Additionally
- 200 grams of mushrooms
- 1 onion
- a handful of olives
- 150 g grated parmesan cheese
- 1/2 teaspoon dried oregano
All the ingredients for the dough should be at room temperature. Mix flour with dry yeast. Add the remaining ingredients and combine together. Knead the dough until it becomes soft and flexible. Shape into a ball and place to prove it in a lightly floured bowl. Let it stand in a warm place, covered with a kitchen towel to at least double its volume (this will take about 1.5 hours).
If using a bread machine: place all ingredients in a machine in this order: first liquids, then powders, and add dry yeast at the end. Set a program to kneading and rising dough. After completing the program (1.5 h), remove the dough briefly to form. Then proceed according to the above recipe.
Tomato sauce
In a frying pan sauté together chopped garlic and onion. Add the puree/passata and season to taste. Simmer for approx. 10 minutes. Add a few leaves of basil and blend to a smooth sauce.
Meanwhile, slice the onion and mushrooms fry lightly. Drain away any juice from mushrooms.
Place your risen dough on a pastry board and briefly kneed. Shape the dough into a ball and using a rolling pin, roll it out into a large rectangle. Spread tomato sauce on dough, on top grate the parmesan and sprinkle with dried oregano. Spread over fried mushrooms and sliced olives.
Roll the dough into a roll and cut into smaller , 2 cm slices. Place each slice flat on a large baking tray lined with baking paper. Preheat the oven to 220 C .Before placing in your pizza rolls the oven allow to rise for approx. 30 minutes. Brush them with beaten egg and bake for about 12 minutes.