Drożdżowe dyniowe cynamonki

Drożdżowe dyniowe cynamonki

Drożdżowe dyniowe cynamonki

Drożdżowe dyniowe cynamonki

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 30 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 3 hours 30 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 14

Ingredients
  

Na ciasto drożdżowe:

  • 700 g mąki chlebowej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • 360 g puree z dyni u mnie gotowe, z puszki
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła

Na cynamonowe nadzienie:

  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 łyżeczki zmielonego cynamonu

Na posypkę

  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu

Na śliwkowe nadzienie

  • ok 6 śliwek przekrojonych na pół
  • 2 łyżki brązowego cukru

Instructions
 

Na ciasto drożdżowe

  • Froma do muffin 35cm/22cm, 6 muffinek o średnicy 9 cm. Możecie też uzyć innej, ale wtedy trzeba podzielić ciasto na mniejsze części
  • Do mąki wymieszanej z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić.
  • Pod koniec wyrabiania, dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę. Włożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć. Obie połówki rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Posmarować masłem i posypać cynamonowym nadzieniem. Jedną część rozwałkowanego ciasta po prostu zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Roladę ostrym nożem pokroić na równe 6 części. Ja uzywam do tego nitki, którą należy ułożyć pod zwiniętym ciastem i zacisnąć na cieście, przekrawając je. Odkrojone kawałki ułożyć w przygotowanej formie na muffiny.
  • Na drugiej połowie ciasta drożdżowego rozmarować duszone śliwki. Można wykorzystać formę na muffiny lub podzielić na 8 części i układajac obok siebie na blasze wyłozonej papierem do pieczenia uopic bułeczki.
  • Wyrośnięte drożdżówki stawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe drożdżówki smarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem

Na cynamonowe nadzienie

  • Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Na śliwkowe nadzienie:

  • Umyte i wypestkowane śliwki wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Gotować kilka minut na małym ogniu bez przykrycia, aż część soku wyparuje. Wystudzić.

Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ’dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Keyword bułeczki drożdżowe, cynamon, cynamonki, drożdżówki, dynia
cynamonowe bułeczki
dyniowe cynamonki
bułeczki ze śliwką
drożdzówki dyniowe z cynamonem

Podrzucam też przepis na Ruloniki drożdżowe z kremem pistacjowym – kroolinaria

Inspiracja od Cynamonowo-cukrowe drożdżówki dyniowe – Moje Wypieki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube