Drożdżowe dyniowe cynamonki
Drożdżowe dyniowe cynamonki
Prep Time 1 hour hr 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 3 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 14
Ingredients
Na ciasto drożdżowe:
- 700 g mąki chlebowej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 360 g puree z dyni u mnie gotowe, z puszki
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 70 g masła
Na cynamonowe nadzienie:
- 60 g masła roztopionego i przestudzonego
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
Na posypkę
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
Na śliwkowe nadzienie
- ok 6 śliwek przekrojonych na pół
- 2 łyżki brązowego cukru
Instructions
Na ciasto drożdżowe
- Froma do muffin 35cm/22cm, 6 muffinek o średnicy 9 cm. Możecie też uzyć innej, ale wtedy trzeba podzielić ciasto na mniejsze części
- Do mąki wymieszanej z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić.
- Pod koniec wyrabiania, dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę. Włożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć. Obie połówki rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Posmarować masłem i posypać cynamonowym nadzieniem. Jedną część rozwałkowanego ciasta po prostu zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Roladę ostrym nożem pokroić na równe 6 części. Ja uzywam do tego nitki, którą należy ułożyć pod zwiniętym ciastem i zacisnąć na cieście, przekrawając je. Odkrojone kawałki ułożyć w przygotowanej formie na muffiny.
- Na drugiej połowie ciasta drożdżowego rozmarować duszone śliwki. Można wykorzystać formę na muffiny lub podzielić na 8 części i układajac obok siebie na blasze wyłozonej papierem do pieczenia uopic bułeczki.
- Wyrośnięte drożdżówki stawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe drożdżówki smarować roztopionym masłem i obtaczać w drobnym cukrze z cynamonem
Na cynamonowe nadzienie
- Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Na śliwkowe nadzienie:
- Umyte i wypestkowane śliwki wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Gotować kilka minut na małym ogniu bez przykrycia, aż część soku wyparuje. Wystudzić.
Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ’dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Keyword bułeczki drożdżowe, cynamon, cynamonki, drożdżówki, dynia
Podrzucam też przepis na Ruloniki drożdżowe z kremem pistacjowym – kroolinaria
Inspiracja od Cynamonowo-cukrowe drożdżówki dyniowe – Moje Wypieki