Dorsz z sosem śliwkowym i śliwkową salsą. Brzmi jak dziwne połączenie ? Nic bardziej mylnego. Ryba smakuje naprawdę wybornie z sosem śliwkowym z dodatkiem czerwonego wina. Sama byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Całość dopełnia śliwkowa salsa. Może i brzmi zaskakująco, ale najważniejsze, że jest smacznie.
Dorsz z sosem śliwkowym i śliwkową salsą
Składniki
Na sos śliwkowy
- 20 szt suszonych śliwek pokrojonych
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne
- 2-3 krople sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 125 ml czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka masła klarowanego
Na śliwkową salsę
- kilka śliwek węgierek pokrojonych w kostkę
- kilka truskawek pokrojonych w kostkę
- 1/2 mango pokrojonego w kostkę
- 1 łodyga selera pokrojonego w kostkę
- posiekana świeża pietruszka
- świeży tymianek
- figowy ocet balsamiczny do smaku
- sól opcjonalnie
- pieprz opcjonalnie
- brązowy cukier opcjonalnie
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna sok
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- imbir
- 2 gałązki koperku
Dodatkowo
- mini mozarele
Instrukcje
Na sos śliwkowy
- Cebulę i śliwki włożyć do rondelka z dodatkiem klarowanego masła. Dusić do momentu rozgotowania się składników. W trakcie dolać czerwonego wina. Dodać czosnek. Doprawić sos pozostałymi podanymi składnikami. Sos zblendować do połączenia składników
Na śliwkową salsę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą, pieprzem, brązowym cukrem. Polać octem balsamicznym.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić imbirem. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę, na wierzchu położyć gałązki koperku i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Cod with plum sauce
For plum sauce
- 20 prunes
- 1 onion diced
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon chili cayenne pepper
- 2-3 drops of chili sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 125 ml red wine
- 1 clove of garlic crushed
- 1 tablespoon of clarified butter
For plum salsa
- few plums diced
- few strawberries diced
- 1/2 mango diced
- 1 diced celery stalk
- fresh chopped parsley
- fresh thyme
- fig balsamic vinegar to taste
- salt optional
- pepper optional
- brown sugar optional
For cod
- 2 cod fillets
- 4 garlic cloves crushed
- 1 lemon juice
- 2 tablespoons of olive oil
- pepper
- salt
- ginger
- 2 sprigs of dill
Additionally
- mini mozzarella
For plum sauce
-
Put the onions and prunes into a saucepan with clarified butter. Simmer until the ingredients are overcooked and fall apart. Add red wine. Add garlic. Season the sauce with the remaining ingredients. Blend the sauce to combine the ingredients
For plum salsa
- Mix all ingredients in a bowl. Season with salt, pepper and brown sugar. Pour balsamic vinegar.
For cod
- Preheat the oven to around 180 ° Wash the fillets and dry them with a paper towel. Rub the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with ginger. Then spread the aluminum foil with olive oil. Put the fish in foil, put dill branches on top and wrap it well. Bake for about 30 minutes.