Dorsz z sosem chimichurri i karmelizowanymi marchewkami

Dorsz z sosem chimichurri i karmelizowanymi marchewkami

Ingredients
  

Na dorsza:

  • filet z dorsza 600g

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki listków oregano
  • 1/4 szklanki listków kolendry
  • 1 i 1/2 ząbka czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebulka szalotka
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
  • sól morska i grubo zmielony pieprz
  • Kilka marchewek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ łyżeczki miodu
  • ¼ szklanki wody

Dodatkowo:

  • 200 gram ugotowanej fasoli szparagowej

Instructions
 

Na dorsza:

  • Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

Sos chimichurri:

  • W blenderze umieścić  natkę pietruszki,  liście oregano i kolendry. Dorzucić obrany czosnek, pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodać pokrojoną na plasterki cebulkę. Do warzyw wlać oliwę, sok z cytryny, ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować pozostawiając drobne kawałki składników.
  • archewki umyć. ( Ja marchewek nie obieram tylko myję szczoteczką )
  • Na patelni rozgrzać masło i chwilę poddusić na nim marchewki.
  • Dodać trochę wody, dodać miód i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości . ściągnąć przykrywkę i odparować wodę
  • Dorsza podawać z sosem chimichurri, karmelizowanymi marchewkami i ugotowaną fasolą szparagową

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube