Dorsz z sosem chimichurri i karmelizowanymi marchewkami
Składniki
Na dorsza:
- filet z dorsza 600g
Sos chimichurri:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/4 szklanki listków oregano
- 1/4 szklanki listków kolendry
- 1 i 1/2 ząbka czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 cebulka szalotka
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
- sól morska i grubo zmielony pieprz
- Kilka marchewek
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ łyżeczki miodu
- ¼ szklanki wody
Dodatkowo:
- 200 gram ugotowanej fasoli szparagowej
Instrukcje
Na dorsza:
- Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.
Sos chimichurri:
- W blenderze umieścić natkę pietruszki, liście oregano i kolendry. Dorzucić obrany czosnek, pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodać pokrojoną na plasterki cebulkę. Do warzyw wlać oliwę, sok z cytryny, ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować pozostawiając drobne kawałki składników.
- archewki umyć. ( Ja marchewek nie obieram tylko myję szczoteczką )
- Na patelni rozgrzać masło i chwilę poddusić na nim marchewki.
- Dodać trochę wody, dodać miód i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości . ściągnąć przykrywkę i odparować wodę
- Dorsza podawać z sosem chimichurri, karmelizowanymi marchewkami i ugotowaną fasolą szparagową