Szukaj
Close this search box.

Dorsz z sałatką ciecierzycy i kuskusem

Ja już nie raz pisałam, że z rybą mi jakoś nie po drodze. Próbowałam odczarować rybę pyszną sałatką z ciecierzycy, buraka, marchewki, soczewicy, dyni i dodatku fig. Myślę, że mi się udało, bo nawet ja zjadłam obiad z przyjemnością. 

Dorsz z sałatką ciecierzycy i kuskusem

Składniki
  

Na dorsza

  • Filet z dorsza 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Na sałatkę

  • Wcześniej podgotować marchewkę oraz upiec buraka i dynię w kostce.
  • 2 marchewki
  • 1 duży ugotowany/upieczony burak
  • upieczona w kostce dynia
  • 100 gram ciecierzycy z puszki
  • 100 gram soczewicy z puszki
  • 3 figi
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Instrukcje
 

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na sałatkę

  • Na patelni rozpuścić masło z miodem i imbirem. Dodać podgotowaną lekko marchewkę oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Dorzucić upieczoną dynię . Wymieszać. Następnie dodać soczewicę i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ocet balsamiczny. Przemieszać i razem podsmażyć. Pod koniec dodać figi.
  • Dorsza podawać z sałatką i kuskusem.

 

P1013568.JPG

P1013572.JPG

P1013573.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube