Ja już nie raz pisałam, że z rybą mi jakoś nie po drodze. Próbowałam odczarować rybę pyszną sałatką z ciecierzycy, buraka, marchewki, soczewicy, dyni i dodatku fig. Myślę, że mi się udało, bo nawet ja zjadłam obiad z przyjemnością.
Dorsz z sałatką ciecierzycy i kuskusem
Składniki
Na dorsza
- Filet z dorsza 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na sałatkę
- Wcześniej podgotować marchewkę oraz upiec buraka i dynię w kostce.
- 2 marchewki
- 1 duży ugotowany/upieczony burak
- upieczona w kostce dynia
- 100 gram ciecierzycy z puszki
- 100 gram soczewicy z puszki
- 3 figi
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
Instrukcje
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Na sałatkę
- Na patelni rozpuścić masło z miodem i imbirem. Dodać podgotowaną lekko marchewkę oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Dorzucić upieczoną dynię . Wymieszać. Następnie dodać soczewicę i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ocet balsamiczny. Przemieszać i razem podsmażyć. Pod koniec dodać figi.
- Dorsza podawać z sałatką i kuskusem.