Dorsz w pomidorach. Do tego dorsza jeszcze w gratisie bataty hasselback. Króliś ( doświadczalny ) jest jednym z tych, co jak jest piąteczek, to musi być rybka. Jak mus to mus. No i mamy rybę duszoną w pomidorach z dodatkiem w postaci słodkich ziemniaków. Mus jest siłą wyższą i z musem się nie dyskutuje. Fajne danie, bo małym nakładem pracy mamy przyjemnie wyglądający posiłek i gwarancję, że Króliś nie będzie pyskował, bo będzie zbyt zajęty konsumpcją.
Dorsz w pomidorach
Ingredients
Na dorsza
- 2 łyzka masła
- 2 dymki młode szczypiorki z cebulką
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 4 filety z dorsza po ok. 150 g
- 3 gałązki pomidorków koktajlowych pomidory przekrojone na pół
- 1 pomarańcza kiszona podzielona na częsci
Na bataty hasselback
- 4 średniej wielkości bataty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i czarny pieprz
Instructions
Na dorsza
- Na patelni, na masle zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać czosnek i chwilę razem podusić. Dodać pomidorki koktajlowe, brązowy cukier, sos sojowy i listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.Wrzucić kiszone cząstki pomarańczy. Do sosu pomidorowego włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.
Na bataty hasselback
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ponacinać 2 – 3 mm paski. Uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół. Ponacinać tak wszyskie bataty i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać olejem. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez ok 40 min



