„W siną dal w siną dal.To dla kochasia który odszedł w siną dal” Była kiedyś taka piosenka i skoro Konefka ją pamięta i jest w stanie nawet fałuszująco zaśpiewać zwroteczkę lub dwie, znaczy, że to stara d… jest.
Ale to nie wpis o pupach czy kochankach co odeszli do krainy zapomnienia ale o potrawie dhal (dal) i tak się jakoś Konefce z tej okazji przypałętał ten kawałek do głowy.
Już przy nazwie powiało wielkim światem i egzotyką, choć Konefka może się założyć, że spora grupa ludzi zna to danie. Dla Konefki to akurat nowość bo zabierała się do zrobienia tego dania z soczewicy od jakiegoś czasu, ale nie było po drodze.
Danie szybkie w zrobieniu, mega aromatyczne dzięki wszystkim tym odlecianym przyprawom. Można podawać według uznania, więc Konefka UZNAŁA, że poda z piersią z kurczaka marynowaną w sosie sojowo śliwkowym.
Przy tej marynacie Króliś nawet nie wyczuł za bardzo co je, więc obyło się bez gównoburzy, że jakaś padlina. Danie przyjemne na wrześniowe dni, bo fajnie rozgrzewa.
Dhal z soczewicy
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3
Ingredients
Na pierś z kurczka
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Na dhal
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 mały batat 300 g pokrojony w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1,5 cm korzenia imbiru obrany i starty
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry i szczypta chili do smaku
- 300 g czerwonej soczewicy przepłukanej na sitku
- 750 ml bulionu jarzynowego
- 125 ml mleka kokosowego
Instructions
Na pierś z kurczaka
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Na dhal
- Na dużej, głębszej patelni (28 cm) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie dodać batata oraz marchew i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
- Do warzyw dodać przepłukaną na sitku soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Podawać według uznania. U mnie była to pierś z kurczaka
Keyword danie mięsne, danie wegetariańskie, dhal, Królikowe hity, soczewica
Ingredients
For a chicken breast
- 3 medium-sized chicken breasts
- 2 tablespoons of dark soy sauce
- 3 tablespoons of honey
- 1 tablespoon of rice or wine vinegar
- 3 tablespoons of plum jam
For dhal
- 1 red onion diced
- 1 small sweet potato 300 g, diced
- 1 carrot diced
- 3 cloves of garlic crushed
- 1.5 cm of ginger root peeled and grated
- 2 tablespoons of oil
- spices: 1 teaspoon of sweet pepper turmeric and cumin half a teaspoon of curry and a pinch of chili to taste
- 300 g red lentils washed in a strainer
- 750 ml of vegetable broth
- 125 ml of coconut milk
Instructions
For the chicken breast
- In a saucepan, bring the marinade ingredients to a boil, after boiling, put away immediately from the heat and cool. Place the chicken breasts in an ovenproof dish and pour over the marinade. Set aside for two hours.
- Bake at 190 C for about 30 minutes. After this time, remove the meat. If the sauce is too thin, you can thicken it with a tablespoon of potato flour mixed with water
dhal
- Heat the oil in a large, deeper frying pan (28 cm). Add the onion and fry. Then add the sweet potato and carrots and stir-fry for about 5 minutes. At the end, add the garlic and ginger and all the spices.
- Add the strained lentils to the vegetables. Pour in the broth and bring to a boil. Cook for 15 minutes, covered, over low heat. Pour in coconut milk, mix, bring to a boil and remove from heat. Serve as desired.