Deser kokosowy z wiśniową frużeliną. Taki deser na szybko, na czas kiedy albo bardzo Wam się nie chce stać w kuchni, albo nie macie czasu a Króliś ( doświadczalny ) snuje się jak cień za Wami z tym obłędnym wzrokiem pt Kobieto daj mnie coś słodkiego, bo się przewracam z braku cukru. Deser trochę lżejszy bo z jogurtu kokosowego z dodatkiem żelatyny. Do tego pokruszone wałkiem herbatniki, żeby Króliś miał co chrupać. Wałka możecie użyć jak Króliś będzie upierdliwy i go letko zdzielic jak będzie za bardzo dokazywał. Całość wykończona frużeliną wiśniową domowej roboty.
Deser kokosowy z wiśniową frużeliną
Składniki
Na deser kokosowy
- 1 litr jogurtu greckiego o smaku kokosowym
- 8 listków żelatyny
- 1 opakowanie czekoladowych herbatników rozdrobnionych w blenderze lub tłuczkiem
Na Frużelinę
- 450 g mrożonych lub swieżych wisni bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 cytryna sok
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Na frużelinę wisniową
- Mrożone wiśnie wsypać do rondelka i przykryć. Owoce podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Wsypać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać miksturę z powrotem do garnka i wymieszać. Zagotować i odstawić do wystudzenia
Na deser kokosowy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie połączyć z jogurtem za pomocą miksera
- W pucharkach układać naprzemiennie pokruszone herbatniki i masę kokosową. Na wierzchu udekorować frużeliną wisniową