Wprowadzam znów ostatnimi czasy do jadłospisu ryby i owoce morza. Tym razem połączyłam przegrzebki z czerwonym ryżem i sałatką z gotowanej szparagowej fasoli, zielonego groszku fety i czereśni. Zdrowo , kolorowo i smacznie.
Czerwony ryż z przegrzebkami
Ingredients
Na ryż
- 100 gram czerwonego dzikiego ryżu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- 50 gram groszku cukrowego
- 50 gram fasoli szparagowej
- 50 gram zielonego groszku
- czosnek granulowany
- imbir
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- Dodatkowo : świeże czereśnie
Na małże
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
- klarowane masło
Dodatkowo
- kilka czereśni
- 1/2 świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
- feta
Instructions
Na ryz
- Warzywa ugotować i odcedzić. Ugotowany ryż podsmażyć na maśle z warzywami i przyprawami .
Na małze
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty
- Na ryżu z warzywami ułożyć przegrzebki, dodać czereśnie, ogórka i fetę.