Szukaj
Close this search box.

Czerwony ryż z przegrzebkami i sałatką z fasoli szparagowej, fetą i czereśniami

Wprowadzam znów ostatnimi czasy do jadłospisu ryby i owoce morza. Tym razem połączyłam  przegrzebki z czerwonym ryżem  i  sałatką z gotowanej szparagowej fasoli, zielonego groszku fety i czereśni. Zdrowo , kolorowo i smacznie. 

Czerwony ryż z przegrzebkami

Składniki
  

Na ryż

  • 100 gram czerwonego dzikiego ryżu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • 50 gram groszku cukrowego
  • 50 gram fasoli szparagowej
  • 50 gram zielonego groszku
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo : świeże czereśnie

Na małże

  • Małże św Jakuba ok 8 sztuk
  • klarowane masło

Dodatkowo

  • kilka czereśni
  • 1/2 świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
  • feta

Instrukcje
 

Na ryz

  • Warzywa ugotować i odcedzić. Ugotowany ryż podsmażyć na maśle z warzywami i przyprawami .

Na małze

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty
  • Na ryżu z warzywami ułożyć przegrzebki, dodać czereśnie, ogórka i fetę.

P1012843.JPG P1012851.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube