Ponieważ bardzo lubię buraki, wymyśliłam sobie, że makaron zamiast ugotować w wodzie, ugotuje w soku buraczanym. I to był bardzo dobry pomysł. Tak ugotowany makaron nabiera zupełnie nowego smaku. Podawany z dorszem i sałaka z buraka dla podkreślenia burakowej obsesji.
Czerwony makaron linguine z dorszem i sałatką z buraka
Składniki
Na makaron
- 250 gram makaronu linguine
- 500 ml soku z buraka
Na rybę
- Filet z dorsza 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Sałatka
- pieczony burak
- groszek cukrowy
- zielona fasola soi
- jajko marynowane w burakach
- puder pistacjowy
Na makaron
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ale zamiast wody użyć soku z wodą, w proporcjach 3/4 soku i 1/4 wody.
Na rybę
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.