To taka zmodyfikowana wersja ciasta meksykańskiego, które gości u mnie w domu już od dobrych dziesięciu lat. Lubię wszystko, co czekoladowe. Atutem tego ciasta jest jego fantastyczna wilgotność. Ciasto napakowane jest kawałkami jabłek. Do tego polewa i karmelizowane jabłka fajnie uzupełniają całość.
Czekoladowy wieniec z karmelizowanymi jabłkami
Składniki
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 7 łyżek wody
- kostka masła albo margaryny
- 2 jabłka
- Polewa:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- Karmelizowane jabłka
- 2 jabłka średniej wielkości umyte i obrane
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki masła
- cynamon do smaku
Instrukcje
- Ciasto:
- Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
- Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do formy
- Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
- Przygotować polewę: składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgęstnieje i polać jeszcze ciepłe ciasto.
- Karmelizowane jabłka
- Z obranych jabłek usunąć gniazda a następnie pokroić na plastry około 5 mm.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i cukier. Podgrzać na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Do brązowej masy wrzucić plasterki jabłek. Karmelizować owoce, przewracając z obu stron. Jabłka powinny zmięknąć po około 2 minutach i nabrać pięknego lekko brązowego koloru. Zdjąć z patelni , wystudzić i udekorować ciasto