Sernik jest mocno czekoladowy i intensywnie wyczuwana jest nuta pomarańczowa. Ciężki, wilgotny. Trochę mi się jednak kruszył . Co i tak nie przeszkadzałoby szybki zniknął. Dodałam galaretkę z miksowanych mandarynek, żeby trochę złagodzić tą kremową ciężkość.
Czekoladowy sernik z pomarańczową galaretką
Składniki
Składniki na spód:
- 250 g czekoladowych herbatników
- 100 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 900 g serka typu philadelphia
- 230 g drobnego brązowego cukru
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- Sok z jednej pomarańczy
Pomarańczowa galaretka:
- 800 ml mandarynek w puszce
- 2 galaretki pomarańczowe
Instrukcje
Na spód:
- Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać ciasteczka. Dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić w lodówce.
Na masę serową:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wystudzić
- Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać rozpuszczoną czekoladę , jajka, śmietanę i sok . Krótko miksować do uzyskania gładkiej masy . Wylać na schłodzony spód.
- Piec w 160ºC przez około 60 – 90 minut
- Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki
Pomarańczowa galaretka:
- Zawartość puszek umieścić w blenderze i zmiksować . Przełożyć do rondelka i podgrzać . Nie gotować . Dodać dwie galaretki w proszku .Dobrze wymieszać .Wystudzić . Lekko stężałą galaretkę wylać na sernik .
- Udekorować pomarańczami
ENGLISH VERSION
Ingredients for the base:
- 250 g of chocolate biscuits
• 100 g butter, melted
Butter and line a 24 cm removable base cake tin with baking parchment. Place 250g of digestive biscuits in a plastic food bag and crush to crumbs using a rolling pin. Transfer the crumbs to a bowl, then pour in 100g melted butter. Mix thoroughly until the crumbs are completely coated. Tip the mix into the prepared tin and press firmly down into the base to create an even layer. Chill in the fridge for 1 hr to set firmly.
Ingredients for the cheese topping:
- 900 g of philadelphia cheese
• 230 g of fine brown sugar
• 250 g dark chocolate
• 3 eggs
• 200 ml whipping cream 36%
• Juice of one orange
All ingredients should be at a room temperature. Chop the chocolate bar into fine pieces and melt in water bath – place a wide skillet with about one inch of water on a burner. Place your chopped chocolate in a heatproof bowl – stainless steel or tempered glass.Set the bowl directly in the water. Bring water to a simmer, then turn off the heat and let the chocolate sit until it is melted.
In a bowl mix cheese with sugar until smooth, add the melted chocolate, eggs, cream and juice. Briefly mix to a smooth paste. Bake at 160 ° C in an electric oven for about 60 – 90 minutes (rozstaw czasu jest troche duzy?). Let the cake to cool down in the oven and later chill in the fridge overnight.
Orange jelly
- 800 ml of canned mandarins
• 2 packets of Hartleys Orange Flavour Sugar Freejelly packets (twin packet)
Empty the contents of cans into a food processor and blend, transfer into a saucepan and heat but do not boil. Disolve 2 packets of jelly powder with warm blended mandarins, leave it to cool and spread over the cheesecake. Chill in the fridge to set before serving.
źródlo inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-czekoladowy-pachnacy-pomaranczami
[:]