Jestem maniakiem wszystkiego czekoladowego. Kiedyś robiłam ciasto meksykańskie z duża ilością bakalii, jabłkiem i gruszką. Bazę na to ciasto wykorzystałam przy tej okazji, bakalie i jabłko z gruszka zastępując owocami leśnymi. Jest czekoladowo a ciasto jest wilgotne. Nie jest za słodko, dzięki kwaskowym owocom leśnym i żelkowej polewie.
Czekoladowe ciasto z owocami leśnymi i żelką owocową
Składniki
- Ciasto :
- ⦁ 1 5 szklanki mąki
- ⦁ 1 5 szklanki cukru
- ⦁ 4 jaja
- ⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⦁ 1 łyżeczka sody
- ⦁ 4 łyżki kakao
- ⦁ cukier waniliowy
- ⦁ 7 łyżek wody
- ⦁ kostka masła
- ⦁ 500 gram mrożonych owoców leśnych
- Owocowa żelka
- ⦁ 1000 g mrożonych leśnych owoców
- ⦁ 50 gram cukru
- ⦁ 1 1/2 galaretki suchej
Instrukcje
- Na ciasto:
- Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.
- Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do tortownicy. ( ok 23 cm )
- Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
- Owocowa żelka
- ⦁ 1000 g mrożonych leśnych owoców
- ⦁ 50 gram cukru
- ⦁ 1 1/2 galaretki suchej
- Owoce umieścić w garnuszku, dodać cukier podgrzać do wrzenia. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w owocowym puree. Lekko wystudzić. Wystudzony mus z owoców leśnych (żelkę) przelać na wierzch ciasta i odstawić do stężenia.
- Udekorować według uznania. U mnie truskawki.