Potrzebowałam coś na przegryzkę na rower . Coś co będzie smaczne , łatwo można przechować w pudelku i zabrać w drogę. Cos co szybko się nie zepsuje. I tak oto przeglądając internet znalazłam ten przepis. Pyszne batony z dodatkiem masła orzechowego, gorzkiej, dobrej jakości czekolady i płatków nesquik.
Czekoladowe batony śniadaniowe z nesquikiem
Składniki
- 1 szklanka masła orzechowego
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki oleju kokosowego
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 100 gram suszonej żurawiny
- 100 gram pistacji
- Liofilizowana malina
- Nesquik kulki opcjonalnie:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Instrukcje
- W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.
- Ściągnąć z ognia .Dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.
- Do masy orzechowej dodać żurawinę , płatki owsiane , wiórki kokosowe oraz pistacje i sol . Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm. Na wierzch wysypać kulki nesquika i docisnąć ręką , tak żeby wepchnąć je lekko w czekoladowa masę
- Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty. Posypać liofilizowana malina