Cytrusowy gulasz z kurczaka z kuskusem

Przepis na tą potrawę znalazłam w jednej z angielskich gazet kulinarnych . Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to kolory . No przecież jestem wzrokowcem i w pierwszej kolejności jedzenie mówi do mnie poprzez zdjęcie na które się patrzę . Potem nazwa Cytrusowy gulasz … i już moja wyobraźnia zaczęła pracować …Kolejne słowo …marokańska kuchnia . I już analizowałam przepis pod kątem dostępności produktów . Zaciekawiły mnie kiszone cytryny . Nigdy w życiu nie jadłam kiszonych cytryn . Tak się napaliłam na tą potrawę , że kupiłam słoik kiszonych cytryn oraz pastę tagine i rzuciłam się w szał gotowania . Kurczak wyszedł soczysty i przyjemnie cytrusowy . Pasta tagine dała kopa potrawie . No i kuskus zmieszany z sosem . Ale nie ten drobny kuskus tylko te duże , grube ziarna . Wiem już , że jak będę robić danie na podobną nutę to sama ukiszę cytryny . Znalazłam już u jednej blogerki przepis na to cudo . No i rozglądam się za specjalnym garnkiem tagine .Zastanawiam się tylko jak go przemycę do domu .  Jak mnie lepsza połowa zobaczy z kolejnym gratem i obłędem w oczach ze szczęścia ,  to na bank wywali mnie na zbity pysk za drzwi . I wyląduje z pokrywką na  głowie . Ale jakie będę mieć oryginalne nakrycie.

Cytrusowy gulasz z kurczaka z kuskusem

Ingredients
  

  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 500 g pokrojonego na części mięsa z ud kurczaka bez kości i skóry
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 800 gram pomidorów z puszki
  • posiekane oliwki
  • mała garść świeżego posiekanego oregano
  • 2 kiszone drobno posiekane umyte cytryny z usuniętym miąższem
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 200 g grubego kuskusu
  • garść posiekanej pietruszki

Instructions
 

  • Rozgrzać oliwę w dużym , żaroodpornym z pokrywką. Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zacznie się karmelizować. Przesunąć cebulę na bok naczynia i dodać kurczaka. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż kurczak się zrumieni .
  • Dodać pastę tagine, pomidory, oregano, kiszone cytryny , miód i pokruszoną kostkę rosołową . Napełnić jedną z puszek po  pomidorach  do połowy wodą i wlać do naczynia. Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, albo przez okres do 4 godzin na bardzo małym ogniu.
  • 10 minut przed podaniem potrawy dodać kuskus  , przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszać z pietruszką tuż przed podaniem.

indeks

P1013454.JPG
P1013451.JPG
źródło inspiracji
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/lemony-chicken-stew-giant-couscous

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube