Przepis na tą potrawę znalazłam w jednej z angielskich gazet kulinarnych . Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to kolory . No przecież jestem wzrokowcem i w pierwszej kolejności jedzenie mówi do mnie poprzez zdjęcie na które się patrzę . Potem nazwa Cytrusowy gulasz … i już moja wyobraźnia zaczęła pracować …Kolejne słowo …marokańska kuchnia . I już analizowałam przepis pod kątem dostępności produktów . Zaciekawiły mnie kiszone cytryny . Nigdy w życiu nie jadłam kiszonych cytryn . Tak się napaliłam na tą potrawę , że kupiłam słoik kiszonych cytryn oraz pastę tagine i rzuciłam się w szał gotowania . Kurczak wyszedł soczysty i przyjemnie cytrusowy . Pasta tagine dała kopa potrawie . No i kuskus zmieszany z sosem . Ale nie ten drobny kuskus tylko te duże , grube ziarna . Wiem już , że jak będę robić danie na podobną nutę to sama ukiszę cytryny . Znalazłam już u jednej blogerki przepis na to cudo . No i rozglądam się za specjalnym garnkiem tagine .Zastanawiam się tylko jak go przemycę do domu . Jak mnie lepsza połowa zobaczy z kolejnym gratem i obłędem w oczach ze szczęścia , to na bank wywali mnie na zbity pysk za drzwi . I wyląduje z pokrywką na głowie . Ale jakie będę mieć oryginalne nakrycie.
Cytrusowy gulasz z kurczaka z kuskusem
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule
- 500 g pokrojonego na części mięsa z ud kurczaka bez kości i skóry
- 3 łyżki pasty tagine
- 800 gram pomidorów z puszki
- posiekane oliwki
- mała garść świeżego posiekanego oregano
- 2 kiszone drobno posiekane umyte cytryny z usuniętym miąższem
- 2 łyżki jasnego miodu
- 1 kostka bulionu z kurczaka
- 200 g grubego kuskusu
- garść posiekanej pietruszki
Instrukcje
- Rozgrzać oliwę w dużym , żaroodpornym z pokrywką. Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zacznie się karmelizować. Przesunąć cebulę na bok naczynia i dodać kurczaka. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż kurczak się zrumieni .
- Dodać pastę tagine, pomidory, oregano, kiszone cytryny , miód i pokruszoną kostkę rosołową . Napełnić jedną z puszek po pomidorach do połowy wodą i wlać do naczynia. Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, albo przez okres do 4 godzin na bardzo małym ogniu.
- 10 minut przed podaniem potrawy dodać kuskus , przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszać z pietruszką tuż przed podaniem.
źródło inspiracji
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/lemony-chicken-stew-giant-couscous