Cukinie nadziewane soczewicą. Wracając z wypadu rowerowego mijam czasem taki wiejski, czaderski warzywniak. Uwielbiam tam zaglądac, bo mają duzy wybór świeżych warzyw i owoców. Podczas tych odwiedzin udało mi się kupić piekne, żółte cukinie. Nadziałam je soczewicai kasza jaglana i podałąm z karmelizowanymi pomidorkami
Cukinie nadziewane soczewicą
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na cukinię
- 2 cukinie przekrojone na pół wydrążony środek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka soczewicy
- 1 cebula pokrojona w kostke
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 1 duża papryka pokrojona w kostkę
- 2 szklanki bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 szt pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- sól pieprz, ostra i słodka papryka
Na pomidorki koktajlowe
- 250 g słodkich pomidorków koktajlowych na gałązce przekrojonych na pół
- 50 g masła
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Instructions
Na cukinię
- Cukinię oprószyć solą i odstawic na 15 minut.
- Międzyczasie przygotować farsz. Na tłuszczu zeszklic cebulę, dodać czosnek. Po kilku minutach dodać paprykę i kilka minut smazyć razem. Następnie dodać opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować przez 10 minut.
- Po tym czasie dodać pomidory w puszce i koncentrat, gotować przez kolejne 5 minut.
- Zlac sok z cukinii i wytrzec papierowym ręcznikiem. Nałożyć farsz i posypać drobno posiekaną papryką.
- Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki i podawac z karmelizowanymi pomidorkami
Na pomidorki
- Na patelni rozgrzać masło, gdy zacznie się pienić, wrzucić pomidorki. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut, po czym wlać sok z pomarańczy, miód, dodać rozmaryn i przyprawić. Przesmażyc i wyłozyć na cukinię
Keyword cukinia, Królik dba o linię, soczewica