Kuskus z polędwica wieprzową i gruszką/Couscous risotto with pork tenderloin

Kuskus z polędwica wieprzową i gruszką.  Kuskus z dodatkiem jabłka i gruszki oraz białego wina, wykończone prażonymi płatkami migdałów. Do tego gruszka nadziewana serem pleśniowym. Wszystko to w towarzystwie polędwicy wieprzowej. 

Kuskusk z gruszką

Ingredients
  

Na kuskus

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki dużego kuskusu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki
  • przyprawy: sól pieprz, szczypta kurkumy
  • ok.400 ml bulionu jarzynowego
  • garść prażonych migdałów
  • masło oliwa

Na gruszkę z serem pleśniowym

  • 1 gruszka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ser pleśniowy opcjonalnie

Na polędwicę wieprzową

  • 500 g polędwica wieprzowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • kmin rzymski mielony
  • prażone migdały opcjonalnie do obtoczenia polędwicy

Instructions
 

Na kuskus

  • Na głębokiej patelni na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Chwile smażyć z cebulą. Następnie dodać surowy kuskus. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Wlać sok jabłkowy. Dodać kurkumę.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kuskus będzie ugotowany ( ok. 20-30 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i odstawić z ognia Wyłożyć na talerze. Posypać prażonymi płatkami migdałów. .

Na gruszkę z serem pleśniowym

  • Gruszkę umyć i przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. Roztopić masło na patelni i gdy się rozpuści dodać cukier brązowy i sok z cytryny . Na koniec dodać cynamon. Następnie ułożyć gruszkę i trzymać kilka minut na patelni aż się skarmelizuje.
  • Tak przygotowana gruszkę wypełnić serem pleśniowym i wstawić na kilka minut do piekarnika.

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić przyprawami. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
  • Przed podaniem obtoczyć w prażonych migdałach

For couscous

  • 1 small onion
  • 2 cloves of garlic squeezed
  • 1/2 cup of large couscous
  • 1/4 glass of white wine
  • 1/4 cup of apple juice
  • 1/2 apple
  • 1/2 pear
  • spices: salt (pepper, a pinch of turmeric)
  • about 400 ml of vegetable broth
  • a handful of roasted almonds
  • butter (olive oil)

Pear with blue cheese

  • 2 pears
  • 3 teaspoons of brown sugar
  • 1/2 a teaspoon of cinnamon
  • 3 tablespoons of butter
  • a few drops of lemon juice
  • blue cheese optional

For pork tenderloin

  • 500 g pork tenderloin
  • pepper
  • granulated garlic
  • rosemary
  • thyme
  • marjoram
  • cumin powder
  • roasted almonds optional for sirloin coating2

For couscous

  1. Pour the diced onion to a deep skillet in butter and olive oil. Then add the diced apple and pear. Fry with onions. Then add the couscous. Fry, stirring with a wooden spoon for about 1 – 2 minutes. Pour the wine and evaporate. Pour the apple juice. Add turmeric.
  2. Pour half a cup of hot broth and cook uncovered to absorb most of the liquid. Then pour another portion of broth and cook as before. Repeat the procedure until the couscous is cooked (about 20-30 minutes). Season with salt and pepper.
  3. Mix and set aside from the heat. Put on the plates. Sprinkle with roasted almond flakes.

Pear with blue cheese

  1. Wash the pear and cut it. Remove the seed seat. Melt the butter in a pan and, when it is dissolved, add brown sugar and lemon juice. Finally, add cinnamon. Then arrange the pear and cook it for a few minutes until it caramelizes.
  2. Fill the prepared pear with blue cheese and put in the oven for a few minutes.

For pork tenderloin

  1. Season pork with a pepper well ground on each side. Season with spices. Fry in gold in a pan with hot oil – the meat should remain elastic. Put the pork tenderloin into the pan and pour over frying fat. Put in a pre-heated oven up to 180 ° C.
  2. (Time to bake the tenderloin – divide its weight in half and get the maximum time it should spend in the oven, for me 20-25 minutes. Before cutting and serving meat on the table, wait for 5-7 minutes)
  3. Before serving, coat in roasted almonds

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube