Dorsz w sosie pomarańczowym. Często jadam rybę skropioną sokiem z cytryny, więc pomyślałam, że sos pomarańczowy będzie dobrym dodatkiem do dorsza. Nie pomyliłam się. Sos jest lekko kwaskowy, ale też delikatnie słodkawy i ostry, dzięki dodatkowi ostrej papryki. Dodatek przypraw i sosu rybnego świetnie razem współgra. U mnie dorsz podany z aromatyczną sałatka z buraków i czerwonym kuskusem.
Dorsz w sosie pomarańczowym
Servings 2
Ingredients
Na sos pomarańczowy
- 3/4 szklanki puree ze zblendowanych pomarańczy
- 5 łyżek marmolady pomarańczowej
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 3 łyżki masła
- sos rybny opcjonalnie
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na sałatkę
- 1 upieczony lub ugotowany burak
- 1/4 pora zielona część
- 2 śliwki węgierki
- 1/4 łodygi rabarbaru
- 1/4 łodygi selera naciowego
- sól świeżo zmielony pieprz
- Wszystkie składniki pokrojone w kostkę
Dressing
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przecisniety przez praskę
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Instructions
Na sos pomarańczowy
- W małym garnuszku zagotować składniki : puree pomarańczowe, marmoladę pomarańczową, kurkumę, ocet, paprykę, tymianek i imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować , odstawić z ognia. Wlać sos rybny. Dodać masło i mieszając roztopić.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Dressing
- W niewielkim, ale głębokim naczyniu umieść musztardę, miód i ząbek czosnku. Miksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
Na sałatkę
- Burak, węgierki, rabarbar i seler naciowy, por pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z dressingiem.
- Dorsza podawać z sosem pomarańczowym i sałatką. U mnie dodatkowo kuskus gotowany w soku buraczanym.
Cod in orange sauce
Orange sauce
- 3/4 cup orange puree
- 5 tablespoons of orange marmalade
- 2 teaspoons of turmeric powder
- 1 tablespoon of wine vinegar
- 1/2 teaspoon of red (hot pepper powder)
- 1/2 teaspoon of thyme
- 2 teaspoons of grated ginger
- 3 tablespoons of butter
- fish sauce optional
For Cod
- 2 cod fillets
- 4 cloves of garlic
- juice from 1 lemon
- 2 tablespoons of oil
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- dill
For a salad
- 1 baked or boiled beetroot
- 1/4 season (green part)
- 2 plums
- 1/4 of the rhubarb stalk
- 1/4 stalks of celery
- salt (freshly ground pepper)
- All ingredients cut into cubes
dressing
- 2 teaspoons of mustard
- 1 teaspoon of honey
- 1 clove of garlic squeezed through the press
- 100 ml of rapeseed oil
- 2 tablespoons of lemon juice
- pinch of salt
Orange sauce
- In a small pot, boil the ingredients: orange puree, orange marmalade, Curcuma, vinegar, paprika, thyme, and ginger. Add 1/2 teaspoon of salt. Boi and set aside from the fire. Pour the fish sauce. Add butter and melt while stirring.
For Cod
- Heat the oven to approximately 180 ° Fill the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice from the lemon. Fill the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and wrap it well. Bake for about 30 minutes.
dressing
- Place mustard, honey and a clove of garlic in a small but deep dish. Mix until the ingredients combine, then gradually add the oil without breaking the mixing.
For a salad
- Beetróot, plums rhubarb, and celery, cut into cubes. Season with salt and pepper, combine with dressing.
- Cod served with orange sauce and salad. I also have couscous boiled in beet juice.