Ciasto z serem, śliwkami i owsianą kruszonką
Ciasto z serem, śliwkami i owsianą kruszonką
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na masę serową
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 3 żółtka z dużych jajek
- 70 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 16 g cukru wanilinowego
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na ciasto:
- 125 g masła miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 18%
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na owsianą kruszonkę
- 95 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 60 g płatków owsianych
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 85 g masła roztopionego
dodatkowo
- śliwki przekrojone na pół
Instrukcje
Na masę serową
- Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i dokładnie rozetrzeć grzbietem dużej łyżki, do połączenia i gładkości. Odłożyć.
Na ciasto
- W misie miksera umieścić masło z miękkim cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników. Bezpośrednio na utarte składniki przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia się składników. Powstanie gęste ciasto.
- Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Na ciasto wyłożyć warstwę serową, w miarę równo rozprowadzając. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, skórką do dołu.
Na owsianą kruszonkę
- Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać sól, płatki owsiane, cukier i roztopione masło. Wyrobić między palcami do otrzymania owsianej kruszonki. Otrzymaną kruszonkę wysypać na śliwki
- Ciasto piec w temperaturze 175ºC, najlepiej z grzaniem góra-dół (bez termoobiegu), przez około 50 – 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie.
Słowo kluczowe biay ser, ciasto bez pieczenia, ciasto z owocami, kruszonka, śliwki