Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto z serem i śliwkami
Chcica Konefkę dopadła na jakieś ciasto ze śliwkami. Ważne było, żeby było szybko i smacznie, bo Konefka nie miała cierpliwości czekać na słodkości.
To ciasto spełniło wszystkie oczekiwania. Robi się je ekspresowo, fajnie smakuje ale za szybki znika. Zwłaszcza, kiedy ma się obok Królisia (doświadczalnego), który to ciasto cichaczem wyżera.
Jak lubicie śliwki i nie lubicie się w kuchni za bardzo pierdzielić, to koniecznie zróbcie to ciasto
Ciasto z serem i śliwkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 15
Składniki
Na ciasto:
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Na masę serową
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 3 żółtka z dużych jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
dodatkowo
- 6 śliwek przekrojonych na pół
- płatki prazonych migdałow na woerzch ciasta
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników. Następnie dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Na tym etapie dodać kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników żeby powstało gęste ciasto.
- Blachę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać ciasto, wyrównać szpatułką.
Na masę serową
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce umiescić ser, żółtka, twaróg skrobię ziemniaczaną, ekstrakt z migdałów i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.
- Na ciasto wyłożyć masę serową,wyrównać. Na masie serowej rozłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać płatkami migdałów.
- Piekarnik nagrzac do 175ºC. Piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem
Słowo kluczowe biały ser, ciasto z owocami, śliwki, twaróg
Inspiracja na ciasto od Ciasto serowe ze śliwkami – Moje Wypieki