Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto z serem i śliwkami
Chcica Konefkę dopadła na jakieś ciasto ze śliwkami. Ważne było, żeby było szybko i smacznie, bo Konefka nie miała cierpliwości czekać na słodkości.
To ciasto spełniło wszystkie oczekiwania. Robi się je ekspresowo, fajnie smakuje ale za szybki znika. Zwłaszcza, kiedy ma się obok Królisia (doświadczalnego), który to ciasto cichaczem wyżera.
Jak lubicie śliwki i nie lubicie się w kuchni za bardzo pierdzielić, to koniecznie zróbcie to ciasto

Ciasto z serem i śliwkami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 15
Ingredients
Na ciasto:
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Na masę serową
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 3 żółtka z dużych jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
dodatkowo
- 6 śliwek przekrojonych na pół
- płatki prazonych migdałow na woerzch ciasta
Instructions
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników. Następnie dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Na tym etapie dodać kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników żeby powstało gęste ciasto.
- Blachę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać ciasto, wyrównać szpatułką.
Na masę serową
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce umiescić ser, żółtka, twaróg skrobię ziemniaczaną, ekstrakt z migdałów i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.
- Na ciasto wyłożyć masę serową,wyrównać. Na masie serowej rozłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać płatkami migdałów.
- Piekarnik nagrzac do 175ºC. Piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem
Keyword biały ser, ciasto z owocami, śliwki, twaróg



Inspiracja na ciasto od Ciasto serowe ze śliwkami – Moje Wypieki