Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto z budyniem z czarnej porzeczki
Kolejne ciasto z serii prostych, nie wymagających specjalnych zdolności kulinarnych, ale przy okazji smacznych.
Tym razem, Konefka zainspirowana przepisem koleżanki z innego bloga, zrobiła ciasto z owocowym budyniem. W roli owocowego budyniu, czarna porzeczka.
Na budyniu w ramach promocji maślana, owsiana kruszonka. Króliś, jak to króliś, przyczepił się, że ciasto wyszło trochę za suche. Konefce smakowało, więc cięzko okreslić, kto miał rację.
Jeśli lubicie proste ciasta, to zabierajcie się do pracy. Na spód można zrobić tą samą kruszonkę, co na górze, można też użyć innych owoców. Jak już robicie takie podmianki, to można pomyśleć na podmianie królisia, na nowszy, mniej marudzący model.
Ciasto z porzeczkowym budyniem i owsianą kruszonką
Składniki
Na ciasto:
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej zamiast skrobii może być budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 18%
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na owsianą kruszonkę:
- 95 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 60 g płatków owsianych
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 85 g masła roztopionego
Na budyń porzeczkowy:
- 900 ml kompotu z czarnej porzeczki razem z owocami firmy Rolnik zblendowanego na puree
- 1/2 szkl cukru
- 4 budynie śmietankowe bez cukru o wadze 40g
- 140 ml mleka
Instrukcje
Na ciasto:
- W misie miksera umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników. Bezpośrednio na utarte składniki przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną lub budyń w proszku, proszek do pieczenia, następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia się składników. Powstanie gęste ciasto.
- Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min.
Na owsianą kruszonkę:
- Mąkę pszenną przesiać do naczynia. Dodać sól, płatki owsiane, cukier i roztopione masło. Wyrobić między palcami do otrzymania owsianej kruszonki.
Na budyń porzeczkowy:
- Zblendowane, porzeczkowe puree połączyć z cukrem i podgrzać. Budynie rozpuścić w zimnym mleku i wlać do garnka z porzeczkowym puree. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
- Budyniową masę wylać na podpieczony spód. Na masę budyniową wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 40 minut.
Inspiracja od Moje Walijskie Pichcenie …: KRUCHE CIASTO Z MORELOWYM BUDYNIEM I KRUSZONKĄ