Szukaj
Close this search box.

Ciasto z musem z białej czekolady i kiwi

W oryginalnym przepisie zaczerpniętym ze strony Moje Wypieki zamiast kiwi wykorzystane są truskawki. Ja stwierdziłam, że mam ochotę na zielony akcent dlatego mój wybór padł na kiwi. Choć przyznam, że na pewno jeszcze w przyszłości wypróbuję też z truskawkami. Słodycz ciasta świetnie przełamuje kwaskowatość zielonego owocu. Ciasto ładnie się prezentuje i jest idealne na upały.

Ciasto z musem z białej czekolady i kiwi

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej i przestudzonej
  • 3 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 5 listka żelatyny

Warstwa kiwi :

  • 900 g kiwi
  • 1 i 1/2 galaretki z kiwi może teź być agrestowa w proszku na 500 ml wody

Instrukcje
 

na ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misce utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej masło i cukier . Do masz maślanej dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
  • Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  • Ciasto wzlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Mus z białej czekolady:

  • Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie gotować. Zdjąć z palnika.
  • Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do cieplego mleka dodać połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić . Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć
  • Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
  • Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.

Warstwa kiwi :

  • Kiwi obrać ze skórki .Pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree z kiwi . Całkowicie wystudzić. Wystudzone kiwi z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.
 

Kiwi 3 (2)

Kiwi 5

Kiwi 8 (2).jpg

P7169235.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube