Szukaj
Close this search box.

Ciasto z musem porzeczkowym

Ciasto z musem porzeczkowym. Tu, gdzie mieszkam  ( Anglia ) tak rzadko widuję w sklepie czarne porzeczki, że jak już się pojawia to trzeba natychmiast  skorzystać z właściwego momentu, żeby cos smacznego z nich zrobić. Mamy upalne lato w tym roku, a na takie upalne dni pasują  desery musowe o smaku owocowym. Pyszny mus z czarnej porzeczki to idealna propozycja na lato. Mus choc słodki jest tez lekko kwaskowy, Skorzystajcie z przepisu, jeśli macie dostęp do czarnej porzeczki.

Ciasto z musem porzeczkowym

Czas przygotowania 30 minuty
6 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Spód :

  • ⦁ 90 g orzechów laskowych
  • ⦁ 65 g cukru
  • ⦁ 25 ml wody
  • ⦁ 100 g czekolady deserowej
  • ⦁ 50 g ryżu preparowanego

Na masę porzeczkową

  • ⦁ 900 ml puree z czarnej porzeczki
  • ⦁ 600 ml śmietany 36 %
  • ⦁ 15 listków żelatyny
  • ⦁ cukier opcjonalnie ja zawsze słodzę i sprawdzam czy ma odpowiednia dla mnie słodkość

Instrukcje
 

  • Spód
  • Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
  • Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor,
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Orzechy zmiksować. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z ryżem.
  • Dno formy o średnicy ok 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić.
  • Wstawić do lodówki do stężenia

Na mase porzeczkowa

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do podgrzanego puree z czarnej porzeczki , dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Do porzeczkowego puree dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wyląc na schłodzony spód. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.
Słowo kluczowe czarna porzeczka, królik na słodko, orzechy

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube