Ciasto z musem porzeczkowym i czekoladowym. To takie ciasto na wypasie, pt na bogato… Jak nie macie co zrobić z nadprogramowym czasem, znużyło Was już leżenie plackiem, zbijacie bąki i z nadmiaru wolnego czasu przewraca Wam się w głowie, to jest to idealne dla Was ciasto. Mamy tu spód biszkoptowy z lekkim, maślanym posmakiem. Na to mamy warstwę kwaskowego musu z czarnej porzeczki i na koniec obłędnie kremowy, czekoladowy mus. Udało mi się dorwać czerwone porzeczki więc jako wykończenie mamy świeże, kwaskowe owoce. Nie będę ściemniać, że ciasto się samo robi, bo jest trochę przy nim pracy, ale efekty smakowe wynagradzają wszystko.
Ciasto z musem porzeczkowym i czekoladowym
Ingredients
Potrzebna tortownica o szerokości 24 cm
Ważna uwaga: Ponieważ ciasto wychodzi wysokie (po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, dobrze owinąc tortownicę dodatkowo folia aluminiową , żeby podnieśc brzeg żeby zmieścił sie mus porzeczkowy i czekoladowy)
Na ciasto
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
Na mus porzeczkowy
- Mus porzeczkowy
- 700 ml kompotu z czarnej porzeczki
- 500 ml zimnej smietany kremówki 36 %
- 12 listków żelatyny
- cukier opcjonalnie
Na czekoladowy mus
- 5 białek
- 5 listków żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 80 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30%
Instructions
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła,
- Piec przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzic i wyjąć z tortownicy. W razie konieczności ściać górę ciasta, żeby było płaskie
Na mus porzeczkowy
- Potrzebną ilość kompotu przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Puree z czarnej porzeczki podgrzac w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jesli nie dodać cukru według uznania.
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Porzeczkowy mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na czekoladowy mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier.
- W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę.
- Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy jest już zimna, delikatnie wymieszać ją z kremówką. Do ubitych białek dodać żelatynę i zmiksowac do połaczenia składników.
- Następnie połączyć obie masy (można to zrobić krótko mikserem, na jak najniższych obrotach ). Gotową masę wylać na mus porzeczkowy. Zostawić do stężenia