Szukaj
Close this search box.

Ciasto z musem mango i glazurą z mango

Szaleństwo z mango w roli głównej. Bardzo delikatny mus w połączeniu z ciastem, w którym również wykorzystane było puree z mango. Przyjemna propozycja dla maniaków tego pysznego owocu.

Ciasto z musem mango i glazurą z mango

Ingredients
  

Spód ciasta:

  • 170 g masła
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g puree z mango gotowej pulpy z puszki

Mus z mango:

  • 750 g pulpy/puree z mango
  • 500 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 11 listków żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Na glazurę z mango:

  • 130 g pulpy/puree z mango
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1 5 listka żelatyny

Instructions
 

Spód ciasta:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
  • Tortownicę o wymiarach 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
  • W misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z mango, wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełożyć na przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, do wypieczenia i tzw.. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę wystudzić w formie a następie wyjąć na metalową kratkę i wystudzić do temperatury pokojowej.

Mus z mango:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  • Do serka mascarpone dodawać puree z mango z żelatyną , w trzech turach. Zmiksować.
  • W tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch i po bokach biszkoptu wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Na glazurę z mango:

  • Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

 

233640011_0_640x640

P1010305.JPG

P1010317.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube