Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym
Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
6 godziny godzin
Łączny czas 8 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na biszkopt
- Potrzebna tortownica 24 cm
- 4 jajka
- 2/3 szkl drobnego cukru
- 1/4 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na truskawkowe puree
- 1200 g truskawek świeże lub mrożone
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Na truskawkową żelkę
- 400 ml truskawkowego puree
- 4 listki żelatyny dr oteker 12 g żelatyny w proszku
Na truskawkową namelakę
- 150 ml mleka półtłustego
- 200 g białej czekolady
- 600 g truskawkowego puree
- 6 g glukozy w płynie
- 150 ml słodkiej smietanki 30 %
- 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku
Na rabarbarową namelakę
- 150 ml mleka półtłustego
- 200 g białej czekolady
- 600 g rabarbarowego puree
- 6 g glukozy w płynie
- 150 ml słodkiej smietanki 30 %
- 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku
Instrukcje
Na biszkopt
- W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
- Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
- Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
- Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie.
- Ciasto wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 45 minut.
- Po wyjęciu biszkoptu zrzucić go na podłogę w formie z wysokości około pół metra. Powinno to zahamować proces opadania biszkoptu.
- Wystudzić biszkopt. W zależności jak wyrósł, przekroić na dwie lub trzy części. Jedną wykorzystać do naszego ciasta, pozostałą część ciasta wykorzystać do innego deseru
- Biszkopt umiecić w wysokim rancie o średnicy 24 cm (tortownica może być za niska)
Na truskawkowe puree
- Rozmrozić truskawki, jeśli są mrożone lub pokroić truskawki, jeśli są całe
- Umieść truskawki i cukier i sok z cytryny w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu
- Jak zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień do niskiego i powoli redukować, aż truskawki zaczną się rozpadać, a płyn się zredukuje.
- Zmiksować ręcznym blenderem
Na truskawkową żelkę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- Do cieplego, truskawkowego puree dodać cukier do smaku, tu dodajecie według swoich preferencji. Truskawkoe puree połączyć z żelatyną i wylać na biszkopt. Odstawić do stężenia
Na truskawkową namelakę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać truskawkowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
- Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
- Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
- Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.
- Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
- Krem wyłożyć na truskawkową żelkę. Wstawić do stężenia
Na rabarbarową namelakę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać rabarbarowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
- Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
- Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
- Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.
- Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
- Krem wyłożyć na truskawkową namelakę. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do stężenia
Słowo kluczowe biszkopt, krem namelaka, rabarbar, truskawka
Podrzucam też przepis na Ciasto rabarbarowe z kremem namelaka – kroolinaria