Szukaj
Close this search box.

Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym

Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym

Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym

Ciasto z kremem truskawkowym i rabarbarowym

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
6 godziny
Łączny czas 8 godziny 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na biszkopt

  • Potrzebna tortownica 24 cm
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl drobnego cukru
  • 1/4 szkl mąki tortowej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na truskawkowe puree

  • 1200 g truskawek świeże lub mrożone
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na truskawkową żelkę

  • 400 ml truskawkowego puree
  • 4 listki żelatyny dr oteker 12 g żelatyny w proszku

Na truskawkową namelakę

  • 150 ml mleka półtłustego
  • 200 g białej czekolady
  • 600 g truskawkowego puree
  • 6 g glukozy w płynie
  • 150 ml słodkiej smietanki 30 %
  • 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku

Na rabarbarową namelakę

  • 150 ml mleka półtłustego
  • 200 g białej czekolady
  • 600 g rabarbarowego puree
  • 6 g glukozy w płynie
  • 150 ml słodkiej smietanki 30 %
  • 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku

Instrukcje
 

Na biszkopt

  • W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
  • Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
  • Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
  • W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
  • Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie.
  • Ciasto wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 45 minut.
  • Po wyjęciu biszkoptu zrzucić go na podłogę w formie z wysokości około pół metra. Powinno to zahamować proces opadania biszkoptu.
  • Wystudzić biszkopt. W zależności jak wyrósł, przekroić na dwie lub trzy części. Jedną wykorzystać do naszego ciasta, pozostałą część ciasta wykorzystać do innego deseru
  • Biszkopt umiecić w wysokim rancie o średnicy 24 cm (tortownica może być za niska)

Na truskawkowe puree

  • Rozmrozić truskawki, jeśli są mrożone lub pokroić truskawki, jeśli są całe
  • Umieść truskawki i cukier i sok z cytryny w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu
  • Jak zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień do niskiego i powoli redukować, aż truskawki zaczną się rozpadać, a płyn się zredukuje.
  • Zmiksować ręcznym blenderem

Na truskawkową żelkę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • Do cieplego, truskawkowego puree dodać cukier do smaku, tu dodajecie według swoich preferencji. Truskawkoe puree połączyć z żelatyną i wylać na biszkopt. Odstawić do stężenia

Na truskawkową namelakę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać truskawkowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
  • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
  • Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
  • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.
  • Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
  • Krem wyłożyć na truskawkową żelkę. Wstawić do stężenia

Na rabarbarową namelakę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać rabarbarowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
  • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
  • Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
  • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.
  • Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
  • Krem wyłożyć na truskawkową namelakę. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do stężenia
Słowo kluczowe biszkopt, krem namelaka, rabarbar, truskawka
ciasto z kremem truskawkowym

ciasto truskawkowo rabarbarowe

ciasto z truskawkową żelką

ciasto z truskawkową namelaką

Podrzucam też przepis na Ciasto rabarbarowe z kremem namelaka – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube