Szukaj
Close this search box.

Ciasto z kremem pistacjowym i musem cytrynowym

Ciasto z krermem pistacjowym i musem cytrynowym

Składniki
  

Na spód ciasta

  • 170 g 1 opakowanie kruchych ciastek maślanych, deserowych* plus pokruszone herbatniki bez masła do wysypania pomiędzy kremem pistacjowym i musem cytrynowym
  • 70 g roztopionego masła

Na masę pistacjową ( masa potrzebna do zrobienia kremu pistacjowego )

  • 200 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji
  • 50 ml wody
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki migdałowej
  • 3-4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
  • aromat migdałowy

Na krem pistacjowy

  • 300 g białej czekolady posiekanej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g masy pistacjowej

Na mus cytrynowy:

  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36% schłodzonej

Instrukcje
 

Spód ciasta

  • Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Masa pistacjowa

  • Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
  • Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
  • Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
  • Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze), dodając kilka kropelek aromatu i olej (jeśli masa jest za gęsta; powinny wystarczyć 2-3 łyżki), gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z mąką migdałową. Masa, zgodnie z tym przepisem, powinna mieć konsystencję marcepanową.

Krem pistacjowy

  • Czekoladę pokroić w drobne kawałki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu; całość połączyć z masą pistacjową, przełożyć do lodówki, aby zgęstniała przed nadziewaniem do konsystencji np Nutelli. Do kremu można dodac zielonego barwnika spożywczego
  • Zanim wyłożymy mus cytrynowy wysypujemy na krem pistacjowy pokruszone herbatniki , żeby oddzielić od musu cytrynowego

Mus cytrynowy

  • W garnuszku zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru, zdjąć z palnika.
  • W misie miksera utrzeć żółtka z pozostałą połową szklanki cukru (końcówka miksera do ubijania białek) na jasną i gęstą masę – kogel mogel. Do kogla – mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń, mieszając (uwaga: będzie się bardzo przypalać…). Gdy budyń zabulgocze, zdjąć z palnika.
  • Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, końcówką do ubijania białek, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość, przez kilkanaście minut.
  • Masło rozmiękczyć – włożyć na kilkanaście sekund na najmniejszą moc do mikrofali lub postawić obok kaloryfera. Łyżka po łyżce dodawać masło do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z cytrusów i zmiksować.
  • W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Masę musową przełożyć na wystudzony spód czekoladowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube