Ciasto z gruszkami i polewą migdałową/Cake with pears and almond glaze

Ciasto z gruszkami i polewą migdałową. Bardzo wilgotne ciasto nafaszerowane gruszkami. Pyszne i ciężko się od niego oderwać. Przypadkiem przy zakupie kremu pistacjowego znalazłam krem migdałowy. Nie bardzie wiedząc co z nim zrobić, w ramach eksperymentu rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam wierzch ciasta. To był strzał w dziesiątkę , bo całosć bardzo przyjemnie smakowała

Ciasto z gruszkami z migdałową polewą

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • ⦁3 jajka
  • ⦁ 250 gramów cukru
  • ⦁ 250 ml kwasnej śmietany
  • ⦁ 1/2 szklanki oleju
  • ⦁ 2 szklanki mąki pszennej
  • ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⦁ sok z 1 cytryny
  • ⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • ⦁ 4 gruszki przekrojone na pół, usuniete gniazda nasienne, ponacinane od wypukłej strony
  • Dodatkowo
  • ⦁ 200 gr kremu migdałowego w słoiczku krem kupiony na polskim allegro

Instructions
 

  • Przed użyciem krem umieścić w misce z gorącą wodą, żeby miał lejącą konsystencję.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć gruszki i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto polać płynnym kremem migdałowym.
Keyword ciasto z owocami, gruszki, królik na słodko

 

 

 

 

 

 

⦁ 3 eggs
⦁ 1 cup of sugar (250 g )
⦁ 250 ml sour cream
⦁ 125 ml of oil
⦁ 500 gram plain flour
⦁ 2 teaspoons of baking powder
⦁ juice of 1 lemon
⦁ 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
⦁ 4 pears, cored and halved

Additionally
⦁ 200 gr almond creme


Before use, place the creme in a bowl of hot water to get a pouring consistency.

Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
Dry the pears with a paper towel and sprinkle with potato flour.
Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange pears upside down and gently press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C. Pour almond creme over the cake

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube