Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą
No pod koniec roku jeszcze na bogato, łeb będziemy posypywać popiołem po nowym roku, jako zadośćuczynienie tych pożartych dobroci. Po nowym roku będzie czas na żarcie sałaty i picie smoothie w myśl corocznych postanowień, nowy rok, nowy ja i inne bzdety
A tymczasem nakładamy sobie suto wielki kawałek ciasta. A jest czym grzeszyć, bo mamy spodzik nasączony limoncello, do tego kwaskowo słodką frużelinę z żurawiny i śmietankową panna cottę
Na dniach będziemy sobie ciosać kołki na głowie, że tu i ówdzie nam coś jakby boczkiem wyłazi, ale dziś się tym nie przejmujemy. na szczęście króliś doświadczalny za żurawina nie przepada, wiecej szczescia dla konefki

Ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą
Ingredients
Na ciasto
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 30 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na żurawinową frużelinę
- 1000 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2.5 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
- 7 łyżeczki żelatyny lub 7 listków żelatyny
Na panna cottę
- 150 ml mleka
- 425 ml śmietany kremówki 36%
- 425 g jogurtu greckiego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 8 listków żelatyny/ 12 g żelatyny w proszku
dodatkowo
- limoncello do nasączenia spodu ciasta
- Forma 24 x 34 cm
Instructions
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto. Ciasto wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
Na żurawinową frużelinę
- Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Żelatynę powoli wmieszać do gorących owoców. Schłodzić w lodówce. Wyłożyć na spód ciasta nasączonego limoncello
Na panna cottę
- (Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić lekko i wylać na żurawinową warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia.




Podrzucam też przepis na roladę bezową z żurawiną https://kroolinaria.pl/rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-zurawina/