Ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą

Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą
No pod koniec roku jeszcze na bogato, łeb będziemy posypywać popiołem po nowym roku, jako zadośćuczynienie tych pożartych dobroci.  Po nowym roku będzie czas na żarcie sałaty i picie smoothie w myśl corocznych postanowień, nowy rok, nowy ja i inne bzdety
A tymczasem nakładamy sobie suto wielki kawałek ciasta. A  jest czym grzeszyć, bo mamy spodzik nasączony limoncello, do tego kwaskowo słodką frużelinę z żurawiny i śmietankową panna cottę
Na dniach będziemy sobie ciosać kołki na głowie, że tu i ówdzie nam coś jakby boczkiem wyłazi, ale dziś się tym nie przejmujemy. na szczęście króliś doświadczalny za żurawina nie przepada, wiecej szczescia dla konefki

Ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą

Ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na ciasto

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na żurawinową frużelinę

  • 1000 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 2.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
  • 7 łyżeczki żelatyny lub 7 listków żelatyny

Na panna cottę

  • 150 ml mleka
  • 425 ml śmietany kremówki 36%
  • 425 g jogurtu greckiego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 8 listków żelatyny/ 12 g żelatyny w proszku

dodatkowo

  • limoncello do nasączenia spodu ciasta
  • Forma 24 x 34 cm

Instructions
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto. Ciasto wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do momentu suchego patyczka.

Na żurawinową frużelinę

  • Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
  • Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Żelatynę powoli wmieszać do gorących owoców. Schłodzić w lodówce. Wyłożyć na spód ciasta nasączonego limoncello

Na panna cottę

  • (Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić lekko i wylać na żurawinową warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Keyword biszkopt, panna cotta, zurawina
Ciasto z frużeliną żurawinową i panna cottą
Ciasto z nadzieniem owocowym
Ciasto z panna cottą
Ciasto świateczne

Podrzucam też przepis na roladę bezową z żurawiną https://kroolinaria.pl/rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-zurawina/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube