Wilgotne, zielone ciasto ze szpinakiem będzie miłym zaskoczeniem. To pierwszy raz, kiedy mogę powiedzieć, że smakuje mi szpinak.
Ciasto szpinakowe
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku drobnego, nie w liściach
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- Ziarna owocu granatu
Instrukcje
- Rozmrozić szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
- Zmiksować jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze odsączony,prawie suchy szpinak i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.
- Polac lukrem i udekorować owocem granatu
Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- Ziarna owocu granatu
Rozmrozić szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
Zmiksować jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze odsączony,prawie suchy szpinak i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.
Polac lukrem i udekorować owocem granatu
Forma w której piekłam ciasto
http://www.ebay.co.uk/itm/Mastrad-F41314-New-Savarin-Cake-Pan-/112431491217?epid=1944404968&hash=item1a2d706891:g:bqUAAOSwB-1Y5j7j
Źródło inspiracji
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech