Ciasto szpinakowe z cytrynowym musem

Robiłam już kiedyś szpinakowe ciasto z serkiem mascarpone i owocem granatu. Tym razem postanowiłam trochę zaimprowizować i tak powstało ciasto szpinakowe połączone z cytrynowym, kwaskowym musem. Uważam, ze to bardzo udana improwizacja. Polecam skosztować.

Ciasto szpinakowe z cytrynowym musem

Ingredients
  

Do tego ciasta kilka dni wcześniej trzeba przygotować lemon curd

    Na lemon curd

    • 10 żółtek
    • 250 gram drobnego cukru
    • 200 gram miękkiego masła
    • 8 -10 cytryn

    Na ciasto szpinakowe:

    • 450 gram mrożonego szpinaku drobnego, nie w liściach
    • 3 jajka
    • 1 i 1/3 szklanki cukru
    • 1 i 1/3 szklanki oleju
    • 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia można dać ciut mniej

    Na cytrynowy mus:

    • 1000 ml double cream
    • 250 ml lemon curd
    • 2 ½ galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 250 ml gorącej wody

    Instructions
     

    Na lemon curd:

    • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
    • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
    • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
    • Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

    Na ciasto szpinakowe

    • Rozmrozić  szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
    • Zmiksować  jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać  wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze  odsączony szpinak i wymieszać  łyżką. Wlewamy do tortownicy , pieczemy ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.

    Na cytrynowy mus

    • 1000 ml double cream
    • 250 ml lemon curd
    • 2 ½ galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
    • Śmietanę kremówkę ubić z lemon curd. Pod koniec ubijania dodać wystudzona, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Mase wylać na wystudzone ciasto szpinakowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
    • Ciasto udekorować według uznania. U mnie morele i  passion fruit

     

    P1019499.JPG

    P1019532.JPG

    P1019533.JPG

    Źródło inspiracji do szpinakowego ciasta zaczerpnięte z

    http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube