Robiłam już kiedyś szpinakowe ciasto z serkiem mascarpone i owocem granatu. Tym razem postanowiłam trochę zaimprowizować i tak powstało ciasto szpinakowe połączone z cytrynowym, kwaskowym musem. Uważam, ze to bardzo udana improwizacja. Polecam skosztować.
Ciasto szpinakowe z cytrynowym musem
Składniki
Do tego ciasta kilka dni wcześniej trzeba przygotować lemon curd
Na lemon curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 8 -10 cytryn
Na ciasto szpinakowe:
- 450 gram mrożonego szpinaku drobnego, nie w liściach
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia można dać ciut mniej
Na cytrynowy mus:
- 1000 ml double cream
- 250 ml lemon curd
- 2 ½ galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 250 ml gorącej wody
Instrukcje
Na lemon curd:
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
- Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
Na ciasto szpinakowe
- Rozmrozić szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
- Zmiksować jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze odsączony szpinak i wymieszać łyżką. Wlewamy do tortownicy , pieczemy ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.
Na cytrynowy mus
- 1000 ml double cream
- 250 ml lemon curd
- 2 ½ galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
- Śmietanę kremówkę ubić z lemon curd. Pod koniec ubijania dodać wystudzona, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Mase wylać na wystudzone ciasto szpinakowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
- Ciasto udekorować według uznania. U mnie morele i passion fruit
Źródło inspiracji do szpinakowego ciasta zaczerpnięte z
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech